Când revin elevii la școală. Noul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut anunțul.
Sorin Cîmpeanu a oferit declarații în cadrul audierilor pentru investirea în funcția de ministru al educației în noul guvern Cîțu.
Ministrul desemnat al Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că redeschiderea școlilor depinde de evoluția situației epidemiologice, iar revenirea elevilor la cursuri se va face pe etape, ținându-se cont de vârsta elevilor.
Grădinițele vor fi redeschide primele, urmate în ordine de către clasele primare, gimnaziale, liceale, iar la final va avea loc și revenirea studenților la cursuri, transmite edupedu.ro.
Întrebat în cadrul audierilor când vor reveni copiii în grădinițe și școli, Sorin Câmpeanu a răspuns:
„Toți ne dorim să începem școala cât mai repede în format clasic și vom începe școala cât de repede ne va permite situația epidemiologică. Cunoaștem că e foarte dificil să organizezi școala online, cu precădere în educația timpurie și în învățământul primar. Nu este simplu nici în învățământul gimnazial și nici în cel liceal (…) Răspuns final: cât de repede ne permite situația epidemiologică. Nu avem competențe epidemiologice, dar vom acordat atenție maximă acestui subiect, în ordinea priorităților pe care am anunțat-o: educație timpurie (grădinițe) și învățământ primar, gimnazial, liceal, universitar”.
Noul ministru al educației a răspuns și la întrebările legate de recuperarea cursurilor după reînceperea școlii, în condițiile în care unele activități didactice nu au putut fi realizate online.
„Recuperarea cursurilor este cea de-a doua problemă esențială, după când începem școala. Cum vom putea să recuperăm ceea ce au pierdut elevii. Activitățile de recuperare vor trebui să fie coerent organizate și finalizate. Va trebui făcut un apel către toți cei interesați în educație, pentru că în educație fără profesori nimic nu e posibil. Contează foarte mult modul în care vom reuși să convingem colegii noștri cadre didactice”, a declarat Cîmpeanu.
„Trebuie să ajungem la descentralizare, cu siguranță. Dar măsuri pripite de genul: anul viitor desființăm inspectoratele – cred că ar genera un haos, un adevărat dezastru, o lovitură finală dată unui sistem aflat în suferință. Acest lucru trebuie făcut, dar trebuie pregătit în timp. A fost o idee să fie scutiți de normă directorii de școli. Vă spun că sunt vreo 15.000. Am întrebat cu cine i-am putea înlocui. Mi s-a spus: cu cei din inspectorate. Vă aduc la cunoștință că în inspectorate sunt circa 1.500 de cadre. Nu prea poți înlocui 15.000 cu 1.500. Nu voi susține o desființare haotică a inspectoratelor, dar voi susține o descentralizare, voi susține un plan. Dacă tot suntem cu toții de acord că sunt rezultate pe termen mediu și lung, atunci putem să avem în vedere încă de pe acum un plan în care nu brusc să ajungem la descentralizare. Și în cele din urma inspectoratele școlare cred că vor disparea atunci când școlile vor fi capabile, pe principiul universităților spre exemplu, să își manifeste o anumită autonomie, așa cum vedem în sistemele de învățământ către care ne uităm cu admirație.”
Noul ministru a anunțat și modificări în ceea ce privește acordarea burselor pentru elevi, dar acestea se vor face după analize amănunțite.
„Salut una dintre ultimele decizii ale guvernului prin care s-a institutit un cuantum minim al burselor per elev. Aceste burse de 530 mil lei trebuie să se regăsească în bugetul pe 2021. Până acum au fost 270 milioane, deci 30 mil pe lună, la 3 milioane de elevi este 10 lei pe lună (..) Trebuie finanțate clar de către stat prin autoritățile locale. Știți cât din 270 mil au ajuns în rural? 130 mil sunt bursele din București”, a spus Cîmpeanu, conform edupedia.ro