Știri

Emil Boc, audiat la DIICOT în calitate de martor, în dosarul Rompetrol 2

Emil Boc a fost audiat în calitate de martor la DIICOT, în dosarul Rompetrol 2. Acesta este un dosar disjuns din cel în care a fost judecat Dinu Patriciu, în care au fost condamnate 12 persoane.

Printre cele 14 persoane urmărite în dosarul Rompetrol 2 se numără foştii miniştri Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea. Ei sunt acuzați de manipularea pieţei de capital, delapidare, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii susţin că grupul infracţional a urmărit dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice (creanţele Libia şi Turkmenistan) delapidarea sumelor cuvenite bugetului de stat şi însuşirea acestora de către persoane care făceau parte din grupul Rompetrol, în acest sens fiind adoptată în 2003 şi o OUG prin care obligaţiile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare, în valoare de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

Pe 31 mai, președintele Iohannis transmitea la ministerul Justitiției cererea de urmărire penală în cazul foștilor miniștri Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor în perioada 2005 – 2007, respectiv în perioada 2009 – 2010, Gheorghe Pogea, ministru al Finanţelor în perioada 2008 – 2009, şi Dan Ioan Popescu, toţi fiind suspectaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.

 

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More