Connect with us
Amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu este audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei, în care este acuzat de infracțiuni contra umanității.

Știri

Emil „Cico” Dumitrescu, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Emil „Cico” Dumitrescu, amiral în rezervă, este audiat joi la Parchetul General, în dosarul Mineriadei.

Fostului membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională în iunie 1990 i se va aduce la cunoștință faptul că i s-a schimbat încadrarea din suspect în inculpat în acest dosar. El este acuzat de infracțiuni contra umanității.

Începând din 11 ianuarie au fost la PICCJ pentru a lua la cunoştinţă că sunt inculpaţi fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, fostul director al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu şi Miron Cozma, toţi fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Şi Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990, a fost audiat în calitate de martor în acest dosar.

Dosarul Mineriadei: La ce concluzii au ajuns procurorii

În aceeaşi cauză, procurorii militari efectuează în continuare urmărirea penală faţă de alţi 18 suspecţi, tot pentru infracţiuni de crime împotriva umanităţii, scrie news.ro.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top