Connect with us
Odată cu falimentul City Insurance, prețul pentru politele de asigurare auto RCA a crescut considerabil. Industria de asiguratori auto a fost nevoită să ridice prețurile și din cauza problemelor economice apărute de-a lungul anului, cum ar fi nivelul ridicat de inflație.

Știri

Estimări de preț pentru o asigurare RCA în 2023

Estimări de preț pentru o asigurare RCA în 2023

Odată cu falimentul City Insurance, prețul pentru politele de asigurare auto RCA a crescut considerabil. Industria de asiguratori auto a fost nevoită să ridice prețurile și din cauza problemelor economice apărute de-a lungul anului, cum ar fi nivelul ridicat de inflație.

Deoarece România încă se află pe primele locuri în ceea ce privește numărul de accidente rutiere, necesitatea politei de asigurare RCA a devenit tot mai mare. Asigurarea RCA este utilă, deoarece poate scuti persoanele de pagube financiare substanțiale și deși prețul lor a mai crescut, acei bani reprezintă în continuare o investiție.

Pint.ro – broker de asigurare a creat acest articol pentru a vă pune la curent cu schimbările estimate ce vor avea loc în industria de asigurări auto și vă prezintă mai multe informații utile despre polita de asigurare obligatorie RCA. De asemenea, vă vom vorbi și despre modalitatea prin care vă puteți achiziționa polita de asigurare auto mai repede, prin intermediul online.

Polita de asigurare RCA – ce acoperă și cum se calculează

 

Asigurarea RCA s-a dovedit de-a lungul timpului ca fiind mai mult decât o taxă auto suplimentară pe care trebuie să o suporte șoferii, la o anumită perioadă de timp. În cazul unui accident, un fenomen des întâlnit pe teritoriul Romaniei, o poliță RCA valabila vă poate scuti de sume colosale.

Acest tip de asigurare poate acoperi mai multe daune, printre care vatamari corporale sau deces survenite în urma unui accident, pagube materiale și costurile readucerii autovehiculului în stare inițială, dar și cheltuieli de judecată și de transport în caz de accident grav.

Calculul unei polite de asigurare obligatorie RCA se face prin sistemul bonus-malus, care se bazează pe istoricul unui proprietar pe drumurile publice. Dacă acesta produce accidente cât timp asigurarea auto este valabilă atunci acesta va fi penalizat la următoarea întocmire, plătind mai mult, în funcție de gravitatea și numărul accidentelor. De asemenea, proprietarul va fi recompensat dacă nu produce niciun accident, acordându-i-se o reducere graduală.

Prețul pentru politele RCA mai sunt influențate și de anumiți factori cum ar fi date despre masina: serie sasiu, numar locuri, masa maxima; dar și date despre proprietar cum ar fi vârsta acestuia. Pentru întocmirea unei asigurări RCA este nevoie de talonul sau cartea tehnică a mașinii, dar și de actul de identitate al proprietarului.

Ce se întâmplă dacă sunteți prins fără polita de asigurare auto pe drumurile publice

În cazul în care un autovehicul este prins pe șoselele de pe teritoriul național fără o poliță RCA, atunci șoferul riscă consecințe grave. În primul rând, acesta poate primi o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei și i se poate reține atât talonul, cât și plăcuțele de înmatriculare. Masina poate fi radiată din circulație, iar șoferul poate pierde dreptul de a conduce.

Totodată, dacă nu sunteți asigurat și produceți un accident, riscați să plătiți o serie de pagube, care ar fi putut fi acoperite de poliță. Prin lege, șoferii sunt obligați să obțină o poliță de asigurare RCA dacă au în posesie un autovehicul, fie că îl folosesc sau nu.

Un aspect foarte important de care trebuie să țină cont șoferii este și faptul că lipsa documentului care atestă posesia unei polițe RCA valabile, în timpul unui control, se poate pedepsi cu o amendă, deci e bine ca polița să nu lipsească niciodată din masina atunci când conduceți.

Estimări de preț pentru o polita RCA

Este de la sine înțeles faptul că șoferii tineri cu mașini de lux vor plăti mai mult la asigurare decât șoferii în vârstă cu vehicule vechi. Având în vedere că polița de asigurare RCA se poate întocmi pe o perioadă cuprinsă între o lună și un an, prețurile pot să difere în funcție de criteriile dvs.

Ca referință, prețurile pentru asigurări în 2022 au arătat astfel: șoferii sub 30 de ani aveau cel mai ieftin tarif de 1129 de lei pentru mașinile cu capacitate sub 1200 cmc, iar cel mai scump tarif de 3080 de lei pentru mașinile cu motoare de peste 2500 cmc. Tot anul acesta, o persoană în vârstă de 40 de ani a plătit 723 de lei pentru masinile cu motor sub 1200 cmc și 2130 de lei pentru mașinile cu motor de peste 2500 cmc.

Șoferii experimentați, cu vârsta până în 60 de ani, au plătit anul acesta pentru mașinile cu motor sub 1200 cmc suma de 710 lei, iar pentru mașinile mai performante, până în 2051 de lei.

Dacă toate aceste tarife se vor scumpi cu 5,1% în 2023, așa cum se preconizează,  atunci un șofer debutant cu o mașină cu motor sub 1200 cmc va plăti 1187 de lei taxa RCA, dar va scoate din buzunar 3237 de lei pentru o mașină mai performantă cu capacitate de peste 2500 cmc. Cu cât prețurile sunt mai mari, cu atât scumpirile se vor simți mai mult pentru o poliță de asigurare auto RCA.

Cum se obține o polita RCA online

V-ați săturat să stați la cozi, să umblați după acte și să risipiți timp, energie și bani pentru costurile extra? Puteți încerca să obțineți o poliță de asigurare auto RCA online. Nu trebuie decât să folosiți un calculator online de asigurări pentru a vă calcula prețul în funcție de criteriile dumneavoastră. Totodată, online, puteți compara ofertele de la diverse case de asigurări acreditate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În cazul în care doriți să folosiți un calculator online pentru asigurare auto, tot ce trebuie să faceți este să încărcați documentele pe site, să completați câmpurile libere cu datele dvs. și să accesați ofertele, fără să plătiți vreo taxă ascunsă. Imediat ce ați completat formularul ați și primit rezultatele. Online totul este mai simplu și mai ieftin.

Atenție! Nu procurați polițe RCA decât de la un asigurator acreditat de ASF, cum ar fi Groupama, Allianz Țiriac sau orice altă companie oficială.

Pint.ro – calculator de asigurare RCA online

La Pint.ro este mult mai simplu să îți procuri o asigurare RCA. Vă punem la dispoziție un calculator de asigurări care să vă ajute să obțineți oferta perfectă pentru bugetul dvs. În același timp, vă putem asista în cazul în care aveți nevoie de ajutor cu contactarea vreunui asigurator și vă oferim mai multe informații despre asigurările auto, dar și despre domeniul auto, în articolele de pe blog. Pint.ro vă ajută să faceți întotdeauna alegerea corectă!

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top