Categorii Știri

Evenimentele zilei de 12 iulie

La data de 12 iulie 1475 este încheiat tratatul de la Iași, prin care Ștefan cel Mare, domn al Moldovei urma să primească ajutor militar antiotoman în schimbul recunoașterii ca suzeran pe Matia Corvin, rege al Ungariei.

CITEȘTE ȘI: EVENIMENTELE ZILEI DE 9 IULIE

La 12 iulie 1475 este încheiat tratatul de la Iași, prin care Ștefan cel Mare, domn al Moldovei urma să primească ajutor militar antiotoman.  Marea victorie de la Vaslui, repurtată de Ștefan cel Mare asupra turcilor, a rămas fără urmări pe plan strategic, pentru că Veneția, aflată în război cu Imperiul Otoman, a încheiat armistițiu de șase luni cu sultanul.

Astfel sultanul Mehmed al II-lea a avut răgazul necesar pentru a cuceri cetățile Caffa, Tana și Mangop din Crimeea. Însăși Hanatul Crimeei a devenit dependent de Poartă. Astfel turcii obțin un aliat pe celălalt flanc al Moldovei. În situația dificilă creată pentru Moldova, domnul Ștefan solicită sprijin militar monarhilor europeni.

Dintre toți conducătorii statelor europene, doar regele Matia Corvin al Ungariei a poruncit o companie antiotomană, în toamna anului 1475, care se va finaliza prin cucerirea Șabațului în Serbia. Ștefan cel Mare reușește să zădărnicească tentativa flotei otomane de a cuceri Cetatea Albă și Chilia, unicile cetăți libere la Marea Neagră. Din păcate, pericolul otoman se va agrava în timp.

Nașteri importante în data de 12 iulie:

La data de 12 iulie 1909 s-a născut Constantin Noica, filosof și eseist român.

La data de 12 iulie  1957 s-a născut Maria-Eugenia Olaru, scriitoare română.

Decese importante în data de 12 iulie:

La data de 12 iulie 1999 a încetat din viață Mircea Nedelciu, prozator și eseist român.

La data de 12 iulie 2010 a încetat din viață Lucia Mureșan, actriță română.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T19:13:55+02:00 19:13

Share
Scris de
Huff

Acest site foloseste cookies.

Read More