Connect with us
18 septembrie-17092015

Știri

Evenimentele zilei de 18 septembrie

In data de 18 septembrie 1911 regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc care s-a numit „Amor fatal”.

Primul fim din istoria Romaniei a avut lansarea in data de 18 septembrie 1911. ,,Amor fatal” a fost realizat ca o dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf. Acesta corespundea aspectelor dominante ale producției mondiale din acea vreme. Din distribuție făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.

Sursa foto: istoriafilmuluiromanesc.ro

Sursa foto: istoriafilmuluiromanesc.ro

Regizorul Grigore Brezeanu s-a nascut la 1 august 1891 in comuna Micșunești-Greci, județul Ilfov si s-a stins din viata in anul 1919, la Cluj. In cei doar 28 de ani ai vietii sale a fost primul regizor de film din istoria Romaniei, scenarist și interpret român de film.

Era fiul marelui actor Iancu Brezeanu. A absolvit în anul 1910 Conservatorul de Artă Dramatică din București, secția actorie.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 15 SEPTEMBRIE

În urma unei anchete efectuate de către ziarul „Cuvântul”, în 1933, asupra începuturilor filmului românesc, s-a ajuns la concluzia, nesusținută de documente totuși, că Brezeanu ar fi fost regizorul Independenței României din 1912.

Sursa foto: cinemarx.ro

Sursa foto: cinemarx.ro

Această informație s-a perpetuat multă vreme. În anul 1985, criticul de film Tudor Caranfil a descoperit însă caietele de regie ale lui Aristide Demetriade, din care reieșea clar că acesta fusese adevăratul regizor al peliculei. Totodată, Caranfil a concluzionat logic că tânărul Brezeanu nu putea fi decât animatorul filmului, cel care, printre altele, l-a atras pe Leon Popescu să finanțeze lucrarea – lucru deloc de neglijat pentru continuarea filmului.

In scurta sa viata Grigore Brezeanu a realizat filme precum Amor fatal (1911), Înșir’te mărgărite (1911) – în colaborare cu Aristide Demetriade, Marina de război română (1913), Industria petrolului (1913), Industria lemnului (1913) si Călimănești (1913).

Nasteri importante in data de 18 septembrie:

In data de 18 septembrie 53 s-a nascut Traian, împărat roman

In data de 18 septembrie 1923 s-a nascut Regina Ana, soția regelui Mihai al României

In data de 18 septembrie 1950 s-a nascut Corneliu Stoica, profesor și istoric roman

Decese importante in data de 18 septembrie:

In data de 18 septembrie 1970 s-a stins din viata James Marshall „Jimi” Hendrix, una dintre cele mai mari personalități ale hard-rock-ului, chitarist.

In data de 18 septembrie 2012 s-a stins din viata Romulus Vulpescu, poet, prozator, traducător român

Sursa foto: destroythebrain.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top