Connect with us
4 august-03082015

Știri

Evenimentele zilei de 4 august

La data de 4 august 1782 Wolfgang Amadeus Mozart s-a casatorit la Viena, la Catedrala Sfantul Ștefan, cu Constanze Weber.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 3 AUGUST

La data de 4 august 1782 marele compozitor se casatoreste cu Constanze Weber. In 1785 este vizitat de tatal sau, Leopold, care, pana atunci foarte reticent, constata cu satisfactie reusita lui Wolfgang. Este incantat sa auda din gura lui Joseph Haydn: ,,Fiul Dumneavoastra este cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut”.

La sfarsitul unui concert in Burgtheater, dupa interpretarea concertului numarul 20 pentru pian, amparatul Iosif,  prezent in sala, se ridica in picioare agitandu-si palaria si strigand ,,Bravo Mozart!”. In aceasta perioada Mozart compune într-un ritm neobisnuit, lucreaza cu obstinatie la splendidele cvartete dedicate lui Haydn si la opera Nunta lui Figaro, dupa o piesa a lui Beaumarchais, opera revolutionara, ca muzica si continut istoric, reusind sa depaseasca dificultatile din partea nobilimii.

Incepand din luna noiembrie 1791, sanatatea lui Mozart se degradeaza progresiv. Se pare ca suferea de o febra reumatismala recurenta cu insuficienta renala.  In ziua de 5 decembrie 1791, viata scurta a lui Wolfgang Amadeus Mozart este curmata pentru totdeauna la varsta de doar 35 de ani.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 2 AUGUST

Speculatiile nu au lipsit, suspectandu-se o otravire pusa la cale de rivalii lui, printre care si renumitul Antonio Salieri. Versiunea a devenit celebra si datorita filmului lui Milos Forman, ,,Amadeus”, care a castigat nu mai putin de 8 Premii Oscar. In Romania, piesa de teatru ,,Amadeus” s-a pus in scena dupa scenariul original al lui Petter Shaffer, in rolul lui Antonio Salieri nefiind altul decat celebrul actor Claudiu Belont.

Nasteri importante in data de 4 august:

La data de 4 august 1901 s-a nascut Louis Armstrong, muzician american.

La data de 4 august 1961 s-a nascut Barack Obama, politician american, al 44-lea presedinte al SUA.

La data de 4 august 1948 s-a nascut Cezara Dafinescu, actrita romana.

Decese importante in data de 4 august:

La data de 4 august 1875 s-a stins din viata Hans Christian Andersen, scriitor danez.

Sursa foto: glapa.info

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top