Connect with us
1 august-28072015

Știri

Evenimentele zilei de 1 august

La data de 1 august 1944 rezistenta poloneza a declansat Revolta din Varsovia impotriva ocupatiei naziste a Poloniei in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 27 IULIE

Revolta din Varșovia, a fost o operatiune importanta din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a miscarii poloneze de rezistenta a Armatei Teritoriale. Revolta a inceput pe 1 august 1944, cand Armata Rosie se apropia de Varsovia, ca parte a planului de rebeliune nationala denumit Operatiunea Furtuna. Principalul obiectiv era eliberarea orasului de sub ocupatia germana si sprijinirea luptelor impotriva Germaniei naziste si a Axei.

Al doilea obiectiv era de natura politica: eliberarea Varsoviei inaintea sovieticilor, pentru a evidentia suveranitatea poloneza prin imputernicirea Statului Secret Polonez, inaintea Comitetului Polonez de Eliberare Nationala sprijinit de sovietici. De asemenea, printre cauzele pe termen scurt s-au numarat si adunarea polonezilor apti de catre fortele germane si mesajele radio transmise de Moscova care incurajau declansarea rebeliunii.

Desi numarul exact al victimelor ramane necunoscut, aproximativ 16.000 de membri ai rezistentei poloneze au fost ucisi si aproape 6.000 au fost raniti.

Nasteri importante in data de 1 august:

La data de 1 august 10 î.Hr. s-a nascut Claudius, imparat roman

La data de 1 august 1952 s-a nascut Horatiu Malaiele, actor roman de teatru si film

Decese importante in data de 1 august:

La data de 1 august 2014 a incetat din viata Szabolcs Cseh, cascador si actor roman.

Sursa foto: totb.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top