Externe

Autorităţile turce l-au arestat pe fratele clericului Fethullah Gulen în Izmir

Autorităţile turce au anunţat duminică după-amiază arestarea fratelului clericului Fethullah Gulen, acuzat de orchestrearea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie. Kutbettin Gulen a fost arestat ca parte a investigaţiei privind puciul eşuat, în urma unei operaţiuni a forţelor antiteroriste din localitatea turcă Izmir, transmite Hurriyet Daily News, noteaza news.ro.

Kutbettin Gulen a fost reţinut la locuinţa unei rude din districtul Gaziemir din Izmir, după ce autorităţile turce au primit un pont cu privire la poziţia suspectului.

De asemenea, autorităţile turce au percheziţionat locuinţa şi au confiscat un număr de cărţi scrise de clericul Fethullah Gulen.

Fratele clericului islamist a fost transportat la o secţie de poliţie locală pentru a fi interogat, fiind reţinut sub suspiciunea că ”a incitat la ură prin mesaje de susţinere a mişcării guleniste”, precum şi pentru aderenţa la o grupare teroristă.

Ministrul de Externe a luat poziție privind școlile lui Gulen din România

Erdogan: „In spatele puciului ar putea sta alte state”

În iulie, autorităţile l-au arestat pe nepotul clericului Muhammet Sait Gulen în localitatea estică Erzurum. Un al nepot al clericului islamist, Ahmet Ramiz Gulen, a fost arestat de autorităţile turce în metropola kurdă Gaziantep.

Clericul Fethullah Gulen are în total cinci fraţi: Seyfullah, Hasbi, Mesih, Salih şi Kutbettin. Dintre aceştia, Seyfullah şi Hasbi au murit în urmă cu câţiva ani. De asemenea, clericul islamist are două surori, Nurhayat şi Fazilet.

Ankara îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă.

Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor.

Însă, statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Clericul Gulen neagă toate acuzaţiile şi susţine că se va preda autorităţilor turce doar atunci când acuzaţiile împotriva sa sunt demostrate de către un organ de investigaţie independent.

Share
Scris de
Daniel Șuta