Până de curând, era ilegal ca psihologii să vorbească public despre problemele psihice ale persoanelor publice. Regulile însă s-au schimbat, iar specialiștii în sănătate mentală trag un semnal de alarmă în privința președintelui american Donald Trump.
Recent, psihoterapeutul John. D. Gardner a spus că Trump este „periculos de bolnav mental și incapabil din punct de vedere al temperamentului să fie președinte”.
Acesta a declarat că președintele american suferă de narcisism malign, afecțiune definită ca o combinație între narcisism, tulburare de personalitate antisocială, agresiune și sadism.
Narcisismul este unul dintre cele mai comune diagnostice primite de Trump de la psihologi.
„Narcisismul îți afectează capacitatea de a vedea realitatea, așa că nu poți folosi logica pentru a convinge pe cineva de genul ăsta”, a declarat psihologul Julie Futrell, potrivit The Independent.
În luna decembrie, trei psihologi de top i-au trimis o scrisoare lui Barack Obama, în care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea mentală a lui Trump.
„Simptomele sale de instabilitatea mentală, incluzând grandomanie, impulsivitate, hipersensibilitate la critici și o aparentă imposibilitate de a distinge între realitate și fantezie, ne face să ne îndoim asupra capacității sale de a face fața presiunii imense a postului de președinte”, au spus profesorii de la Școala Medicală de la Harvard și de la Universitatea din California. Aceștia l-au rugat pe Obama să ceară o „evaluare medicală și neuropsihiatrică completă” a celui care era atunci președinte-ales.
Imediat după alegerile din noiembrie, a fost creat un grup al psihologilor, numit Terapeuți Împotriva lui Trump. Aceștia au publicat un manifest în care avertizează asupra comportamentului miliardarului american.
Din numeroasele interviuri acordate de Trump, reiese că acesta crede doar lucrurile care îi sunt favorabile și cataloghează restul informațiilor apărute în presă ca fiind știri false. Potrivit psihologilor, această deconectare de la realitate este extrem de periculoasă.
Citește și: Donald Trump le-a cerut militarilor americani să prezinte în 30 de zile un plan pentru înfrângerea ISIS
Trump se înconjoară numai de oameni care îl admiră și aplaudă, iar criticile jurnaliștilor îl enervează peste măsură. Manifestul terapeuților sugerează că președintele SUA creează „iluzia că unii americani pot deveni câștigători, doar dacă alții pierd”.
„Chiar mi-a spus că nu-i place să se gândească prea mult la el însuși pentru că se teme că, dacă își examinează viața și se gândește la ce a făcut, nu-i va plăcea concluzia la care o sa ajungă”, a spus și scriitorul Michael D’Antonio, autorul biografiei „Never enough” a lui Donald Trump.
Acest articol a fost actualizat la: 30 ianuarie 2017 17:44