BREXIT. Miercuri, premierul Theresa May va declanșa procesul formal de retrage a țării sale din Uniunea Europeană. Reprezentantul permanent al Marii Britanii la Bruxelles a livrat scrisoarea de invocare a articolului 50 președintelui Consiliului European, Donald Tusk.
Executivul britanic a anunțat că drepturile cetățenilor europeni care se stabilesc în țară după data de 29 martie 2017, vor fi radical diferite. Cei mai mulți imigranți UE din Marea Britanie provin din Polonia, Irlanda și România.
După ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, simpla călătorie în această țară s-ar putea complica. Momentan, românii au nevoie doar de buletin pentru a intrat pe teritoriul britanic. În funcție de rezultatul negocierilor ce vor urma, este posibil să fie necesar atât pașaportul, cât și o viză.
O veste bună vine pentru românii care muncesc legal. Aceștia își vor putea continua activitatea, statutul lor legal urmând să fie negociat între statul britanic și cel român, în perioada 2019-2020.
Citește și: Theresa May anunță un BREXIT dur: Marea Britanie va controla strict numărul migranților din UE
Alocațiile, pensiile și ajutoarele sociale acordate de Marea Britanie emigranților români care au muncit cu forme legale, vor fi indexate la conform legilor din România, sau anulate.
Cei care nu reușesc să își găsească un loc stabil de muncă în primele șase luni de la intrarea în regat, vor fi expulzați.
De asemenea, dreptul la muncă ar putea fi restricționat. Procedurile de angajare pentru toți cetățenii statelor membre UE ar putea fi schimbate, vize de muncă fiind acordate în funcție de aptitudinile profesionale.
Și studiile în Marea Britanie se vor scumpi. Studenții români care urmează cursuri universitare în această țară nu vor mai avea dreptul la burse și vor fi limitați în accesarea de împrumuturi.
Citește și: Românii din Marea Britanie ar putea avea probleme după Brexit
Totodată, relații comerciale dintre România și Regatul Unit se vor schimba. În 2015, țara noastră a înregistrat exporturi în valoare de 2,38 miliarde de euro și a important bunuri în valoare de 1,56 miliarde de euro.
Negocierile dintre Marea Britanie și liderii Uniunii Europene se anunță a fi foarte dure, iar comunitățile de est-europeni care trăiesc în regat se tem că rezultatul discuțiilor le va afecta statutul.
Acest articol a fost actualizat la: 29 martie 2017 14:54