Externe

Cleric musulman: ”Şahul este mai păcătos decât jocurile de noroc şi mâncarea cărnii de porc”

Scandal în Turcia după ce un cleric musulman a declarat că jocul de șah este mai păcătos decât jocurile de noroc. Federația de Șah (TSF) din această țară l-a dat în judecată pe ”tele-evanghelistul” musulman Cubbeli Ahmet Hoca, după ce acesta a susţinut că şahiştii sunt blestemaţi şi toţi oamenii care joacă şah sunt mincinoşi.

”Comentariile făcute de persoana în cauză în ceea ce priveşte şahul sunt inacceptabile şi au atras o reacţie din partea comunităţii noastre. Am lansat proceduri legale împotriva acestor comentarii lipsite de orice bază, care au avut un impact asupra câtorva mii de şahişti şi a familiilor acestora, într-un moment când pare că avem nevoie cel mai mult de pacea, unitatea şi filozofia jocului de şah”, se arată într-un comunicat al TSF.

Organizația a vorbit despre istoria pe care șahul o are în Turcia, dar și despre eforturile de susținere a acestui sport, făcute de statul turc.

”Şahul este un sport  jucat de mulţi lideri pe acest teritoriu de-a lungul istoriei. Scumpii noştri lideri au oferit cea mai mare susţinere pentru a construi o naţiune a şahului în Turcia. Ei continuă să contribuie la răspândirea iubirii cu vorbe, cu seturile de şah pe care le dăruiesc şi cu evenimentele la care participă”, mai transmite federaţia de şah din Turcia.

Un cleric musulman a atras critici dure după ce a spus că șahiștii sunt blestemați

Clericul Ahmet Mahmut Unlu este cunoscut ca tele-evanghelistul musulman Cubbeli Ahmey Hoca. Acesta a provocat stupoare în ultimele zile după ce a susținut că șahiștii sunt blestemați.

Citește și: Turcia a cerut in mod oficial SUA sa-l aresteze pe clericul Fethullah Gulen,

”Şahul este mai rău decât jocurile de noroc şi mâncarea cărnii de porc… Oamenii care joacă şah sunt mai înclinaţi să se mintă reciproc. Oamenii care joacă şah ar putea să nu îşi spună shahada (n.r. declaraţie de credinţă islamică) atunci când mor”, a declarat Unlu.

Acest articol a fost actualizat la: 4 ianuarie 2017 11:31

Share
Scris de
Oprea Raluca