Un cutremur cu magnitudinea de 6,6 a fost raportat marți dimineață în largul Insulei Java din Indonezia, a anunțat observatorul american USGS.
Puternicul seism s-a produs la o adâncime de peste 500 de kilometri, a anunțat USGS, adăugând că există ”o probabilitate scăzută de victime și daune materiale”.
Cutremurul, care s-a produs la ora României 1.54, a avut loc la aproximativ 100 de kilometri în largul oraşului Batang.
Astăzi, 6 mai 2020, la ora 17:00 în România a avut loc un cutremur de magnitudine ridicată în Marea Banda situată în Indonezia, conform stiritv.ro. Cutremurul a avut o magnitudine de 6.8 pe scara Richter și este o urmare a mișcării dramatice a plăcilor tectonice din acea zonă. Deocamdată nu se știe câte pagube au fost făcute.
Astăzi la ora 13:53 UTC în Marea Banda a avut loc un cutremur de magnitudinea 6.8 pe scara Richter cu o adâncime de 113 kilometri. Epicentrul cutremurului se află în Indonezia, aproape de vulcanul Nila care se află la 46 kilometri. Energia produsă de acest cutremur este foarte mare de intensitatea a aproximativ 14.9 bombe atomice.
Conform datelor primite de la EMCS, cutremurul s-a produs în Marea Banda, în insulele Maluku din Indonezia, mare comunicantă cu Oceanul Pacific. Această mare este înconjurată de sute de insule, dar și de mările Ceram și Halmahera și se află la 1000 km est la vest și 500 km nord la sud.
Oamenii din zonă au declarat că au simțit cutremurul produs în Indonezia și că în unele zone acesta s-a resimțit foarte puternic. Până și în Filipine s-a simțit cutremurul. Țările afectate de cutremur includ Timorul de Est.
Până în momentul publicării articolului autoritățile locale nu au raportat victime sau pagube materiale semnificative. De asemenea, nu a fost emisă o alerta de tsunami cum se obișnuiește.
În ultimele 7 zile Indonezia a avut 3 cutremure, în ultima lună 19 cutremure, iar în ultimul an, nu mai puțin de 218. Toate cutremurele de mari magnitudini au fost resimțite în insulele Maluku.
Indonezia a mai resimțit cutremure în ultimii ani, dar în acele cazuri pagubele au fost inimaginabile. De fapt, această țară este lovită aproape în mod constant de cutremure și se află în reconstrucție grea datorită sărăciei oamenilor. Economia este slab dezvoltată, de aceea fiecare cutremur afectează profund viețile oamenilor care își pierd uneori integral casele și gospodăriile.
Seismul de 6.6 pe Richter de noaptea trecută s-a produs la o adâncime de 528 de kilometri, a precizat USGS, indicând că sunt șanse minime să fie înregistrate victime omenești sau pagube, scrie The Jakarta Post.
Arhipelagul indonezian, locul producerii acestui cutremur, se află pe Cercul de foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.
În urmă cu doi ani, un cutremur cu magnitudinea 7,5 urmat de tsunami pe Insula Sulawesi a devastat regiunea Palu şi a făcut peste 4.300 de morți şi dispăruți.
Cutremur de suprafaţă de 6,3 grade, produs în largul Indoneziei – USGS -2-
Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 6,3 grade s-a produs în largul Indoneziei, anunţă Institutul american de geofizică (USGS).
Un seism cu magnitudinea preliminară de 6,3 grade a avut loc în largul Indoneziei, la adâncimea de doar 10,4 kilometri, transmite Institutul american de geofizică (USGS).
Cutremurul a avut loc joi la ora locală 0.45 (miercuri, 19.45, ora României) în Oceanul Indian, în largul insulei Bali (Indonezia).
Epicentrul cutremurului a fost la 251 kilometri de Kangin şi la 257 de kilometri de Nusa Dua (Bali), precizează USGS.
Bilanţul în urma unui tsunami care a lovit Indonezia după o erupţie vulcanică a crescut la 222 de morţi şi peste 800 de răniţi, a anunţat duminică Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor citată de DPA şi AFP.
„222 de persoane au murit, 843 sunt rănite, iar 28 sunt date dispărute”, a indicat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho.
„Această cifră ar putea creşte”, a adăugat Nugrohu.
Bilanţul anterior, dat publicităţii duminică dimineaţă, indica 168 de morţi, 745 de răniţi şi 30 de persoane dispărute.
Sute de clădiri au fost distruse de tsunamiul care a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java sâmbătă în jurul orei locale 21.30 (14.30 GMT). Valul s-a stârnit după erupţia unui vulcan cunoscut sub numele de „copil” al legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa.
În imaginile difuzate de televiziuni se vede distrugerea provocată de tsunami pe plaja Carita, sit turistic popular de pe coasta de vest a Java, un amestec de diverse dărâmături, de la plăci de acoperiş din fier până la bucăţi de lemn.
Publicul prezent la un concert susţinut pe o plajă din Indonezia a izbucnit în ţipete, iar membrii formaţiei s-au prăbuşit odată cu scena după ce un tsunami devastator a măturat ţărmul în urma unei erupţii vulcanice, după cum se poate vedea în imaginile dramatice surprinse de camerele video. Circa două sute de angajaţi ai societăţii naţionale de electricitate Perusahaan Listrik Negara (PLN) şi membri ai familiilor acestora care se adunaseră pe plaja Tanjung Lesung pentru a participa la petrecerea de sfârşit de an a companiei au fost surprinşi de tsunami.
Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.
„Combinaţia celor doi factori a provocat un tsunami brusc care a lovit coastele”, a explicat Nugroho, adăugând că agenţia geologică indoneziană desfăşoară o anchetă pentru a afla ce s-a petrecut cu exactitate.
Deşi relativ rare, erupţiile vulcanice submarine pot provoca tsunamiuri, potrivit Centrului internaţional de informare despre tsunami.
Acest site foloseste cookies.
Read More