Pandemia a lovit aproape întreaga lume ajungând până și în Israel. În ultimele zile, Israelul ne-a dat un exemplu pozitiv de urmat dacă vom avea nevoie. Aici, oamenii din Tel Aviv au demonstrat că se poate organiza un protest fără încălcarea regulilor de distanțare socială impuse de autorități.
Pe durata pandemiei, o mulțime de țări au interzis deplasările și au recomandat cetățenilor să respecte distanțarea socială. Respectând aceste condiții nu prea îți poți imagina un protest pentru deciziile Guvernului. Totuși există oameni care sunt deranjați de deciziile Guvernului care pare că abuzează de puterea deținută.
Prima regulă în contextul pandemiei este distanțarea socială deoarece ne-ar proteja de virusul Covid-19. Cel mai bine este să nu te apropii de alți oameni la mai mult de doi metri de altă persoană. Această regulă a fost impusă chiar în timpul cumpărăturile în supermarket, dar și în alte locuri unde se creează aglomerație.
Israelul este o țară în care cazurile de coronavirus au venit în număr de mii, lucru care a adus o mulțime de restricții. Cele mai multe măsuri au fost considerate un abuz de putere asupra cetățenilor. Aceștia au reușit să protesteze fără să încalce regulile.
Astfel, nu mai puțin de 5.000 oameni au ieșit în Tel Aviv pe străzi pentru a protesta împotriva Guvernului condus de Benjamin Netanyahu. Totul a fost făcut respectând distanța socială.
Duminică seara, 5.000 protestatari s-au adunat pe străzile din Tel Aviv. Toți au respectat distanțarea socială și au păstrat 2 metri distanță unul față de altul. Imaginile manifestației sunt impresionante. Totul arată ca un puzzle uman.
Protestatarii sunt de părere că Benjamin Netanyahu „amenință democrația” și că pe fondul pandemiei profită pentru a face abuz de putere. Acesta ar dori să își monitorizeze și spioneze cetățenii la fiecare pas.
Protestatarii au ieșit pe străzile din Tel Aviv purtând culoarea negru, măștile de protecție și păstrând distanța de 2 metri unii față de ceilalți.
Acest protest de duminică seara a fost considerat drept cel mai mare eveniment de natură politică de când au intrat în vigoare restricțiile în Israel. În Israel au fost confirmate 13.000 cazuri și s-au înregistrat 172 de decese. Au existat și mii de persoane care i-au susținut pe protestatari pe Facebook și Zoom. Ei au participat virtual la manifestație.
Benjamin Netanyahu este premierul Israelului și a fost acuzat de o mulțime de fapte de corupție. Procesul său ar fi trebuit să înceapă în 17 martie, dar a fost amânat din cauza pandemiei care a închis tribunalele.
Acest eveniment este primul și singurul protest fără încălcarea regulilor din perioada pandemiei de coronavirus.
Acest articol a fost actualizat la: 20 aprilie 2020 17:51