Categorii Externe

Funeraliile lui Fidel Castro: Șefii de stat absenți la ceremonia de la Havana

Funeraliile lui Fidel Castro. Zeci de mii de cubanezi au stat la o coadă imensă pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Fidel Castro. Aceștia au așteptat ore întregi pentru a depune o floare la memorialul Jose Marti din Havana.

Marți seara, la ora 19,00 (00,00 GMT), mai mulți șefi de stat vor participa la o ceremonie în memoria fostului președinte cubanez. De miercuri, urna cu cenușa liderului comunist va fi purtată prin țară, într-un tur de 3 zile. Funeraliile oficiale vor avea loc duminică, la Santiago de Cuba, în estul țării.

În ciuda importanței istorice a lui Fidel Castro, mai mulți șefi de stat vor absenta de la ceremonia de marți, de la Havana.  Un absent de seamă este președintele american Barack Obama, cel care a inițiat apropierea dintre Cuba și Statele Unite. AFP consemnează și absența premierul canadian Justin Trudeau, criticat pentru omagierea lui Castro.

Nici președintele francez Francois Hollande nu va fi prezent la ceremonie. Acesta va fi reprezentat de ministrul ecologiei, Ségolene Royal, și de Jean-Pierre Bel, trimisul sau personal pentru America Latina. Downing Street a anunțat că primul ministru britanic, Theresa May, nu va face deplasarea la Havana. Singurul șef de guvern european care figurează pe lista invitaților este premierul grec Alexis Tsipras, conform AFP, citat de Agerpres.

În ciuda apropierii lor de regimul de la Havana, China și Iran au anunțat că își vor trimite la ceremonie vicepreședinții. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că președintele rus nu se va deplasa în Cuba, potrivit Reuters. Delegația Moscovei va fi condusă de Viaceslav Volodin, un aliat apropiat al lui Putin și președinte al Dumei de Stat.

Barack Obama, printre șefii de stat absenți la funeraliile lui Fidel Castro

Reprezentantul Angelei Merkel va fi ex-cancelarul german Gerhard Schroder, cel care l-a întâlnit pe Castro de cinci ori. Dintre cei care vor fi prezenți la Havana, AFP îi amintește și pe fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, care îl va reprezenta pe fiul său, regele Felipe al VI-lea, și pe fostul președinte uruguayan Jose Mujica.

Stânga latino-americană, pe care a inspirat-o revoluția cubaneză, va fi reprezentată de președinții Ecuadorului — Rafael Correa, Boliviei — Evo Morales, Venezuelei — Nicolas Maduro. Președinții din Nicaragua — Daniel Ortega, Columbia — Juan Manuel Santos, Mexic — Enrique Pena Nieto, Honduras — Juan Orlando Hernandez Alvarado și Panama — Juan Carlos Varela sunt de asemenea așteptați marți, potrivit listei oficiale consultate de AFP.

Din Africa, vor fi prezenți la ceremonia din capitala Cubei conducătorii din Zimbabwe — Robert Mugabe, Kenya — Uhuru Kenyatta, Guineea Ecuatorială — Teodoro Obiang, Africa de Sud — Jacob Zuma și Namibia — Hage Geingob.

Citește și Doliu în Coreea de Nord după moartea lui Fidel Castro

Seria de ceremonii în memoria lui Fidel Castro au începu luni, cu 21 de salve de tun. Mii de oameni au au defilat prin fața portretelor părintelui Revoluției cubaneze. Sute de mii de persoane sunt așteptate în zilele următoare, în Piața Revoluției din Havana.

Urna cu cenuşa lui Fidel Castro va fi depusă duminică în cimitirul din oraşul Santiago.

Share
Scris de
Oprea Raluca

Acest site foloseste cookies.

Read More