Externe

Imagini apocaliptice în SUA. Oamenii și-au abadonat casele și au fugit VIDEO

Un incendiu de vegetație, alimentat de rafalele de vânt puternice, a cuprins 12.500 hectare în câteva ore. Mai multe clădiri au ars, iar 27.000 de oameni și-au părăsit casele, în toiul nopții, pentru a fugi din calea flăcărilor care mistuiau totul în cale, în sudul Californiei, relatează BBC News.

Câteva mii de case au primit ordinul de evacuare obligatorie în oraşele Ventura şi Santa Paula, situate la 115 kilometri nord de Los Angeles. Pompierii au avertizat că incendiul avansează atât de rapid, încât le este imposibil să-l controleze.

Potrivit presei, o persoană ar fi murit într-un accident rutier în timp ce încerca să fugă din calea flăcărilor, însă căpitanul pompierilor din comitatul Ventura Steve Kaufmann a declarat între timp pentru Associated Press că niciun corp nu a fost găsit într-o maşină răstrunată.

260.000 de persoane au rămas fără curent electric

Un pompier a fost rănit, au anunţat autorităţile, care au precizat că 150 de structuri au fost distruse, iar peste 260.000 de persoane au rămas fără curent electric. Un spital de boli mentale şi un bloc de apartamente s-ar afla între clădirile care au ars.

Sute de pompieri au intervenit în cursul nopţii să controleze incendiul – numit Thomas Fire – însă comandanţii lor au recunoscut că purtau o bătălie pierdută. ”Perspectivele controlării (incendiului) nu sunt bune. Mama natură va decide”, a declarat şeful pompierilor din comitatul Ventura Mark Lorenzen.

Aproximativ 1.000 de pompieri luptau împotriva flăcărilor la ora locală 7.00 (17.00, ira României) şi un elicopter, a declarat pentru Los Angeles Times (LAT) Departamentul şerifului comitatului Ventura.

Potrivit previziunilor meteo, rafalele feroce ale vântului Santa Ana şi umiditatea scăzută vor continua alte câteva zile, nişte condiţii meteo extrem de periculoase.

Locuitori din Santa Paula şi Ventura au primit notificări de evacuare obligatorie la telefon, iar lucrători în domeniul intervenţiei de urgenţă mergeau din casă în casă.

”Fiul meu este pompier şi nu am să aştept pe cineva să vină să mă salveze”, a declarat pentru CBS June Byrum, adăugând că tatăl ei în vârstă de 91 de ani, siţul şi câinele au plecat deja către un adăpost.

Oamenii şi-au abandonat casele şi au fugit din calea focului

Santa Paula are 30.000 de locuitori, iar Ventura 110.000. Ambele localităţi se află în comitatul Ventura. Alt incendiu a izbucnit marţi dimineaţa (ora locală) aproape de Los Angeles. Case au fost avariate, iar peste 400 de pompieri au fost trimişi să intervină. Incendiul din comitatul Ventura ar fi izbucnit în apropiere de Colegiul Thomas Aquinas din Santa Paula luni, undeva către ora locală 18.00 (marţi, 4.00, ora României).

El s-a extins rapid din cauza rafalelor de vânt, cu o viteză de până al 115 kilometri pe oră, în tufişuri uscate. Colegiul a anunţat că toţi cei 350 de studenţi au fost evacuaţi. California a fost afectată de incendii de vegetaţie puternice în ultimele luni.

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise, în octombrie, în incendii care au devastat nordul regiunii viticole a Californiei. Aproximativ 10.000 de structuri au fost distruse de flăcări.

Incendiile de vegetaţie nu sunt un lucru neobişnuit în această perioadă a anului, iar unele dintre cele mai distrugătoare în California au avut loc, istoric vorbind, din octombrie şi până la începutul lui decembrie, potrivit meteorologului BBC Peter Sloss.

Vegetaţia este foarte uscată în această perioadă, iar curenţi puternici de aer din larg se fomează atunci când creşte presiunea atmosferică în nord, precizează el.

Citeşte şi Câte zile libere vom avea în 2018. Când intrăm în prima minivacanţă

Share
Scris de
Ais Cristian