Fostul suveran al României, Mihai I, a decedat, marți, la reședința sa din Elveția, la vârsta de 96 de ani. Dorința Regelui Mihai a fost să fie înmormântat în România.
Astfel, potrivit Casei Regale, sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 18.45, va avea loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment.
Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.
Presa argeșeană o critică pe Principesa Margareta care a anunțat că se va respecta tradiția, în privința funeraliilor. Totuși, conform programului oficial, funeraliile Regelui Mihai I al României nu vor respecta toate regulile impuse de gradele acestuia, de faptul că vorbim de un fost șef de stat și ultimul mareșal în viață al României.
„Iar dacă ieri Principesa Margareta anunța că va respecta tradiția, acest lucru nu mai este valabil astăzi (n.r. – 6 decembrie) după ce a fost anunțat programul oficial în care nu se aduce vorba de tradiția trenului regal. Nici regulile nu mai sunt respectate pentru că în program nu se vorbește de afetul de tun pe care trebuia depus sicriul ultimului mareșal în viață al României”, scrie ziarulprofit.ro.
Directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeș, Ștefan Dumitrache, îi atacă pe membrii Casei Regale, despre care spune că arată, prin acest program, lipsă de respect față de Regele Mihai.
„Programul arată clar că nu se respectă tradiția pentru că nu va fi adus cu trenul și nu se respectă regulile pentru că nu va fi pus sicriul pe afet de tun. În plus, nu s-a mai pomenit niciodată în istorie așa ceva, ca o înmormântare să aibă loc noaptea, cred că este chiar împotriva tradiției ortodoxe. Îmi pare rău să spun că, de această dată, lipsa de respect față de Regele Mihai I vine chiar din interiorul Casei Regale” a afirmat Ștefan Dumitrache.
Un incendiu de vegetație, alimentat de rafalele de vânt puternice, a cuprins 12.500 hectare în câteva ore. Mai multe clădiri au ars, iar 27.000 de oameni și-au părăsit casele, în toiul nopții, pentru a fugi din calea flăcărilor care mistuiau totul în cale, în sudul Californiei, relatează BBC News.
Câteva mii de case au primit ordinul de evacuare obligatorie în oraşele Ventura şi Santa Paula, situate la 115 kilometri nord de Los Angeles. Pompierii au avertizat că incendiul avansează atât de rapid, încât le este imposibil să-l controleze.
Potrivit presei, o persoană ar fi murit într-un accident rutier în timp ce încerca să fugă din calea flăcărilor, însă căpitanul pompierilor din comitatul Ventura Steve Kaufmann a declarat între timp pentru Associated Press că niciun corp nu a fost găsit într-o maşină răstrunată.
Un pompier a fost rănit, au anunţat autorităţile, care au precizat că 150 de structuri au fost distruse, iar peste 260.000 de persoane au rămas fără curent electric. Un spital de boli mentale şi un bloc de apartamente s-ar afla între clădirile care au ars.
Sute de pompieri au intervenit în cursul nopţii să controleze incendiul – numit Thomas Fire – însă comandanţii lor au recunoscut că purtau o bătălie pierdută. ”Perspectivele controlării (incendiului) nu sunt bune. Mama natură va decide”, a declarat şeful pompierilor din comitatul Ventura Mark Lorenzen.
Aproximativ 1.000 de pompieri luptau împotriva flăcărilor la ora locală 7.00 (17.00, ira României) şi un elicopter, a declarat pentru Los Angeles Times (LAT) Departamentul şerifului comitatului Ventura.
Citeşte şi Câte zile libere vom avea în 2018. Când intrăm în prima minivacanţă