Capitala modei și a luxului, Parisul, se confruntă cu o groaznică invazie de șobolani. Nouă parcuri din oraș au fost închise parțial sau total din cauza numeroaselor rozătoare.
„Nu am mai văzut așa ceva de 39 de ani”, a spus Gilles Demodice, manager al departamentului de control al dăunătoarelor al municipalității.
Însă autoritățile nu pot rezolva problema cu ușurință, deoarece anumite zone nu pot fi complet închise. Spre exemplu Bulevardul Richard-Lenoir nu poate fi oprit circulației, deoarece trece printr-un cartier cu foarte puțin spațiu verde, care trebuie să fie disponibil pentru mamele cu cărucioare și cei care fac jogging.
Specialiștii nu sunt siguri nici de cum s-a ajuns la o asemenea situație într-o capitală europeană.
„Nu știm exact de ce. Cred că ar putea fi o suprapopulare în subteran, pentru că habitatul obișnuit pentru acest animal este reprezentat de canale, în subteran, nu deasupra”, a precizat Demodice.
„Treaba nostra este să îi împingem înapoi sub pământ”, a continuat reprezentanta departamentului de control al dăunătoarelor.
O ipoteză ar fi că de vină pentru situația dezgustătoare este Uniunea Europeană și birocrația din ea.
Potrivit șefului Institutului Științific și Tehnic pentru Animale Urbane din Paris, noi reglementări adoptate de parlamentul de la Bruxelles, au obligat statele membre să schimbe modul în care folosesc otrava pentru șobolani.
Vechile metode folosite permiteau angajaților municipalității să așeze tabletele mortale chiar în locurile în care trăiau rozătoarele sau să împrăștie pudră otrăvitoare. Astfel, otrava ajungea în contact direct cu animalul pe care îl omoară în circa două-trei zile.
Metode este însă considerată riscantă, deoarece exista pericolul ca otrava să contamineze apa potabilă. De asemenea, otrava de șobolani ar fi putut afecta animalele domestice sau chiar oamenii.
Din aceste motive Uniunea Europeană a decis că otrava trebuie să fie ascunsă în cutii mici de plastic pe care șobolanii trebuie să le caute în mod activ. În Statele Unite exista reglementări similare.
Citește și: Atentatele de la Paris: Patru bărbați suspectați de legături islamiste, arestați în Spania
Șobolanii din Paris însă, au suficiente surse de hrană și nu sunt neapărat în căutare disperată de mâncare. Se pare că preferă sandvișurile cu unt și cașcaval pe jumătate mâncate, bucățile de măr și resturile de paste.