Externe

Jacques Chirac, mister despre starea sa de sănătate. Presa belgiană scrie că ar fi murit

Jacques Chirac s-a născut la 29 noiembrie 1932 și este un om de stat francez . El a fost președinte al Republicii Franceze în perioada 17 mai 1995 – 16 mai 2007.

El a ocupat în mod repetat funcția de deputat al Parlamentului din Correze și a fost primar al Parisului între 1977 si 1995. El a fost prim-ministru sub președinția lui Valéry Giscard d’ Estaing 1974-1976

Jacques Chirac a fost ales președinte al Republicii la 17 mai 1995, împotriva candidatului socialist, Lionel Jospin. La începutul primului său mandat a fost marcat de planul Juppé din 1995 și recunoașterea responsabilității statului francez în deportarea evreilor în timpul ocupației Franței de către Germania nazistă; el este apoi forțat să coabiteze cu Lionel Jospin ca urmare a dizolvării Adunării Naționale în 1997, se confruntă cu cazuri în instanță, în care este implicat în mod direct, și aprobă propunerea, ratificată de un referendum în 2000 pentru a reduce termenul prezidențial la cinci ani.

În timpul alegerilor prezidențiale din 2002, el a fost reales în al doilea tur, cu 82,2% din voturi contra candidatului Frontului Național, Jean-Marie Le Pen. El a decis să nu mai candideze pentru un al treilea mandat prezidențial.

Cel care a dat de înțeles că fostul președinte francez ar fi murit este fostul ministru Christine Boutin, care a postat pe contul său de Twitter mesajul: „Mort de #Chirac”. Familia fostului președinte neagă această informație. De asemenea, presă belgiană notează că el este în stare gravă în spital.

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu

Acest site foloseste cookies.

Read More