Externe

MOMENT ISTORIC! Barcelona și regiuna Catalonia amână declararea independenței. Sute de mii de oameni în stradă și zeci de violențe

Catalonia, regiunea care are capiala în Barcelona tocmai și-a anulat efectele referendumului care a avut loc pe 1 octombrie.

Carles Puigdemont, premierul Cataloniei, a afirmat, marţi seară, că regiunea şi-a „câştigat dreptul la independenţă”, dar a pledat pentru lansarea de negocieri constituţionale în următoarele săptămâni, relatează cotidianul El Pais.

După referendum, „Catalonia şi-a câştigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată şi respectată.

Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot.

Rezultatul referendumului a fost o majoritate absolută în favoarea independenţei. Catalonia va fi un stat independent în forma unei republici”, a declarat Carles Puigdemont.

Carles Puigdemont, premierul regiunii Catalonia, a amânat cu o oră discursul programat marţi seară în Parlamentul regional, afirmă surse citate de cotidianul El Pais.

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cataloniei, a anunţat că discursul lui Carles Puigdemont, programat iniţial la ora 18.00 (19.00, ora României), va avea loc la ora 19.00 (20.00, ora României).

Jordi Turull a refuzat să spună dacă Carles Puigdemont va proclama independenţa Cataloniei, precizând că va vorbi despre „situaţia politică”.

Regiunea Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum pe tema independenţei considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Acest articol a fost actualizat la: 2017-10-10T21:00:26+03:00 21:00

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More