Muncitorii sezonier din Europa sunt extrem de importanți pentru economia fiecărei țări, de aceea UE trebuie să ia o decizie legată de ei. În sesiunea plenară 17-19 iunie, Parlamentul European va dezbate și vota o soluție pentru situația acestora, dar și pentru servicii adiacente. Este vorba despre muncitorii în serviciile sociale sau turism .
Această decizie a fost luată joi, 28 mai în cadrul Conferinței Președinților. Motivul din spatele acestei decizii este faptul că deși avem standarde comune la nivel de comunitate europeană, regulile s-au aplicat arbitrar și s-a ajuns la abuzuri.
Deși această situație a existat de mai mulți ani în UE, nu a fost abordată la nivel unitar pe întregul continent. Doar acum problemele au ieșit la iveală odată cu situația lucrătorilor sezonieri români din Germania.
Dacian Cioloș care este președinte Plus și Renew Europe este inițiatorul dezbaterii și a declarat următoarele:
„Este nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale şi condiţiile în care îşi desfăşoară munca atât în domeniul agriculturii, cât şi al construcţiilor, al turismului şi al serviciilor sociale”.
Conform acestuia rezoluția PE ar trebui să conțină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o coordonare mai eficientă între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare mai riguroasă a legislației.
De asemenea, este vorba despre coordonarea cu partnerii sociali din țările gazdă și necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor angajaților. Avem nevoie de norme europene clare și de măsuri de protecție, dar mai ales de prevenție pe perioada crizei coronavirus.
Situația românilor din Germania este una dificilă, dat fiind faptul că nu au fost primiți să muncească și au rămas „prinși” în țară fără cazare sau bani. Autoritățile române le-au făcut o vizită pentru a verifica situația, dar nu au ajuns la o concluzie.
Acest articol a fost actualizat la: 28 mai 2020 15:59