Externe

Pașaportul obligatoriu pentru intrarea românilor în Marea Britanie

Schimbări pentru români, la intrarea în Marea Britanie. Aceștia nu vor mai putea să intre în țară cu cărțile de identitate. Măsura nu vizează doar românii, ci toți cetățenii din statele Uniunii Europene, începând din luna octombrie a anului 2021.

Schimbări pentru români, la intrarea în Marea Britanie

La intrarea în Marea Britanie, românii nu vor mai putea folosi cărțile de identitate. Marea Britanie a anunțat joi, 8 octombrie, că intenționează să nu mai permită accesul cetățenilor din statele Uniunii Europene, în baza cărților de identitate. Măsura ar urma să intre în vigoare din octombrie 2021, în contextul încheierii tranziției post-Brexit pe 31 decembrie 2020.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene.

În tot acest timp, Guvernul condus de către Boris Johnson a intensificat pregătirile pentru încheierea tranziției post-Brexit, prin publicarea unei versiuni actualizate a Modelului de operaționalizare la frontiere.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut miercuri, 7 octombrie 2020, Guvernului Boris Johnson să prezinte propuneri concrete în negocierile privind relaţiile post-Brexit, avertizând că Uniunea Europeană nu vrea cu orice preţ un acord.

„Tocmai am vorbit cu premierul Boris Johnson. Uniunea Europeană preferă un acord post-Brexit, dar nu cu orice preţ. A venit vremea ca Marea Britanie să pună cărţile pe masă”, a transmis Charles Michel, prin Twitter.

Potrivit Guvernului de la Londra, cărțile de identitate din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Elveția nu vor fi acceptate pentru călătoriile în Marea Britanie. Măsura este valabilă din luna octombrie a anului 2021, inclusiv pentru șoferi.

Astfel, în ceea ce ne privește, accesul cetățenilor români, pe teritoriul Marii Britanii se va face doar cu pașaportul.

De precizat este faptul că UE vrea un acord cu Marea Britanie în ceea ce privește relațiile post-Brexit, însă timpul este foarte scurt, spune vicepreședintele Comisiei Europene.

„În cazul în care ajungem la un acord, ceea ce este obiectivul nostru, ambele părţi vor trebui să asigure ratificarea în timp util, pentru a permite intrarea în vigoare a tratatului pe 1 ianuarie 2021. Dar procedura necesită timp. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom intra în zona lipsei unui acord. Dat fiind că suntem la mai puţin de 100 de zile distanţă de acest termen, nu putem exclude acest scenariu”, a declarat Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene.

 

Share
Scris de
Emanuela Ursu