Externe

Presa internaţională scrie despre cutremurele din România şi Filipine

Principalele agenţii de ştiri din lume scriu despre cutremurul cu magnitudinea de 5,3 – potrivit autorităţilor române – care a avut loc noaptea de vineri spre sâmbătă în România şi care a fost resimţit în Republica Moldova, Bulgaria şi Ucraina, ştiri preluate în întreaga lume, informează News.ro.

The Associated Press citează Institutul Naţional român de Fizica Pământului (INFP), care a precizat că seismul a avut loc sâmbătă, la ora locală 2.11 (23.11 GMT), în regiunea Vrancea, cunoscută cu activitate seismică.

Pagube minore au fost raportate în oraşul Iaşi, precizează agenţia americană.

De asemenea, două persoane au fost rănite uşor, potrivit unui oficial local din cadrul serviciilor pentru situaţii de urgenţă de la Iaşi, care a precizat că în unele case a căzut tencuială şi obiecte.

Unii locuitori au petrecut noaptea afară, iar 12 persoane au sunat la salvare pentru că au suferit atacuri de panică, potrivit aceleiaşi surse.

Raport ISU despre cutremure – 3 din 4 locuitori ai României ar avea de suferit

După 1977, în România au fost 12 cutremure cu magnitudine peste 5; în ultimii doi ani, 24 de seisme peste 4

Cutremurul a fost resimţit la Bucureşti, la Braşov, în centrul ţării şi la Craiova, în sud.

Reuters scrie că seismul a avut magnitudinea 5,6, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

Iniţial magnitudinea a fost evaluată la 5,7.

Un cutremur de magnitudinea 5,7 este considerat „moderat” şi poate provoca pagube „considerabile”, însă a avut loc la 91,25 kilometri adâncime, ceea ce a atentuat impactul.

România nu este afectată frecvent de cutremure, notează Reuters.

AFP scrie că seismul cu magnitudinea de 5,3 a fost resimit atât în Republica Moldova, în nord-estul României, cât şi în Bulgaria, la sud, însă nu a provocat victime sau pagube importante.

Un purtător de cuvânt al agenţiei naţionale române pentru situaţii de urgenţă (IGSU) a declarat pentru AFP că nu s-au înregistrat victime şi nici pagube importante.

România este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure din Europa, în contextul în care regiunea Vrancea se află la intersecţia a trei plăci tectonice, scrie agenţia franceză.

În 1977, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 în regiunea Vrancea s-a soldat cu peste 1.500 de morţi.

Cyprus Mail scrie că Filipinele şi România au fost afectate de cutremure în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 în largul Insulei filipineze Mindanao a condus la evacuarea unor hoteluri şi i-a determinat pe muncitori să plece de clădiri aflate în construcţie la Davao, însă nu au fost raportate imediat victime sau pagube.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 a avut loc în estul României, la nord de Bucureşti, scrie ziarul care citează Reuters.

Spre deosebire de Filipne, România nu este afectată frecvent de cutremure, notează publicaţia cipriotă.

Site-ul bulgar Novinite notează că, în timp ce autorităţile române au anunţat că seismul a avut magnitudinea de 5,3, Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean (EMSC) evaluează că seismul a avut 5,6 grade pe scara Richter.

Cutremurul a fost resimţit în nord-estul Bulgariei şi în zone din Republica Moldova şi Ucraina, potrivit EMSC, precizează site-ul.

Unii locuitori din capitala bulgară Sofia susţin că au fost treziţi din somn de cutremur, scrie Novinite.

La Ruse, un oraş bulgar de pe Dunăre, situat la câţiva kilometri de frontiera cu România, unii locuitori au ieşit în stradă panicaţi, potrivit postului bulgar BNR.

Un cutremur devastator a avut loc în regiunea Vrancea în 1977, s-a soldat cu un adevărat carnagiu în România şi a produs pagube importante în nordul Bulgariei, scrie site-ul. Aproximativ 120 de persoane au murit în oraşul Sviştov, iar în România au murit 1.578 de persoane, majoritatea la Bucureşti, precizează site-ul bulgar.

Ziarul belgian Le Soir citează INFP, care a anunţat că seismul a avut 5,3 grade pe scara Richter, fără să producă victime sau pagube şi că a fost resimţit în Republica Moldova şi Bulgaria.

Share
Scris de
Daniel Șuta