Proteste masive în Armenia. Mii de oameni au blocat miercuri câteva artere rutiere importante din capitala Erevan, precum și o șosea care duce spre aeroport.
Acțiunile au loc după ce opozantul Nikol Pashinyan, liderul protestelor, a anunțat o campanie națională de nesupunere civică, după ce Parlamentul a anunțat că respinge candidatura sa la funcția de premier.
Partidul Republican aflat la putere a votat marţi contra lui, din cei 100 de deputaţi care au participat la scrutin, 55 fiind împotrivă, iar 45 au susţinut candidatura liderului protestelor antiguvernamentale.
„Vom rămâne aici”, a declarat David, un tânăr de 19 ani, unul dintre cei care au blocat drumul către aeroport.
Protestatarii au blocat de asemenea mai multe intersecţii în centrul capitalei Erevan.
După votul de marţi din parlament, Nikol Pashinyan s-a adresat zecilor de mii de susţinători reuniţi în piaţa Republicii, din centrul capitalei armene, anunţând că de miercuri dimineaţa, începând de la ora 08:15 (04:15 GMT), toate drumurile, căile ferate şi aeroporturile vor fi blocate.
Citește și: Proteste masive în București, miercuri, în fața Ministerului Muncii. Ce vor oamenii nemulțumiți
Armenia traversează din 13 aprilie o criză politică fără precedent. La 23 aprilie, manifestaţiile la care au luat parte zeci de mii de opozanţi au dus la demisia lui Serzh Sargsyan, ce fusese ales prim-ministru cu şase zile în urmă de către deputaţi, după ce timp de zece ani exercitase funcţia de preşedinte.
Pe 11 aprilie, mii de oameni au ieșit în stradă în Pakistan, după ce o fetiță ar fi fost violată și arsă de vie.
Citește și: Proteste la consulatul german din insula Creta. Care sunt nemulțumirile protestatarilor
Fetiţa a ieşit duminică după-amiază din casa în care locuia pentru a cumpăra gustări de la magazinul din apropiere, potrivit poliţiei. Câteva ore mai târziu, ea a fost găsită cu arsuri pe corp într-o casă părăsită. A fost transportată la un spital, unde a murit mai târziu.
Responsabili ai poliţiei au declarat că suspectează un atac de natură sexuală înainte ca fetiţei să i se dea foc, însă raportul medico-legal încă nu a fost finalizat.
Elevi de la şcoli şi colegii, alături de activişti ai societăţii civile, comercianţi şi judecători au declanşat marţi proteste împotriva acestei crime pe străzile oraşului Chichawatni, în provincia centrală Punjab. O mulţime de postări în care se cere justiţie pentru fetiţă a invadat reţeaua socială Twitter. Citește continuarea AICI.
Foto: hepta.ro