Connect with us
Europol spune că Statul Islamic este posibil să plănuiască noi atentate în Europa. Ceea ce a dus la această concluzie este modul de acționare...

Externe

Avertisment Europol: Statul Islamic plănuiește noi atacuri în Europa

Avertisment Europol. Raportul ”Schimbări în Modul de Operare al ISIS” sugerează că sunt posibile noi atentate pe teritoriul statelor europene. Europol oferă statelor membre un ghid pentru a se pregăti în fața unor noi atacuri ale Statului Islamic.

”În ultimii doi ani am văzut mai multe atentate jihadiste, dintre care unele au provocat un număr masiv de victime. Nivelul acestei ameninţări este cunoscut pe o scară largă în statele europene. Astfel, a ajutat la declanşarea unei cooperări intensive între poliţie şi serviciile de securitate de pe întregul continent. Acest fapt a dus la creşterea numărului de arestări şi a atacurilor dejucate”, a declarat directorul Europol, Rob Wainwright.

În ultimele atentate teroriste au fost utilizate explozibili, arme automate, dar şi autovehicule sau cuţite pentru a ucide cetăţeni europeni. În acest sens, vorbim atât de atentate pregătite în mod intens, cât şi de atacuri teroriste oarecum spontane.

Statul Islamic s-a dovedit extrem de eficient în ceea ce priveşte inspirarea altor persoane pentru a comite acte teroriste în numele jihadului.

Însă ”cooperarea intensivă şi schimbarea de date între toate serviciile relevante din statele europene este o măsură de succes pentru diminuarea ameninţării ISIS”, a precizat Rob Wainwright.

Între timp, coordonatorul unităţii europene de combatere a terorismului a oferit un îndemn. Autorităţile trebuie să rămână vigilente cu privire la ameninţarea reprezentată de întoarcerea luptătorilor străini ai Statului Islamic în UE.

”Aceşti oameni sunt antrenaţi pentru utilizarea de explozibili şi arme, ei au fost îndoctrinaţi cu ideologia jihadistă. Avem nevoie de o abordare comprehensivă şi de luare a unor angajamente pe teremen lung. Desigur că prima noastră responsabilitate este de a lupta împotriva terorismului din statele membre. Totuşi, UE – şi agenţiile sale precum Europol – ar trebui să joace un rol de susţinere pentru a răspunde la caracterul transfrontalier al ameninţării”, a declarat Gilles de Kerchove, potrivit news.ro.

Europol: sunt posibile noi atentate pe teritoriul statelor europene

Raportul ”Schimbări în Modul de Operare al ISIS” sugerează că sunt posibile noi atentate pe teritoriul statelor europene. De asemenea, câteva zeci de oameni coordonaţi de Statul Islamic ar putea să fie prezenţi în acest moment pe teritoriul Uniunii Europene.

Europol avertizează că toate statele europene care fac parte din coaliţia americană antijihadistă ar putea să devină ţinte ale teroriştilor Statului Islamic.

Scenariul unui atac viitor ar putea să includă folosirea aceluiaşi mod de operare şi a aceloraşi arme ca în ultimele atentate.

De asemenea, experţii antiterorism spun că modul de operare utilizat în atentatele din Siria şi Irak ar putea să fie introdus de jihadişti şi în UE. În acest sens vorbim de maşini-capcană şi de răpiri.

Europol atrage atenţia că jihadiştii Statului Islamic nu sunt singurii care au intenţia şi capacităţile de a comite atentate împotriva Occidentului. Aceleaşi elemente pot fi întâlnite şi la Al-Qaeda sau la gruparea Jabhat Fatah al-Sham (n.r. Frontul Al-Nusra).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top