Connect with us
Fake news de 1 aprilie: Un anunț informa părinții că școlile se deschid, dosar penal

Știri

Fake news de 1 aprilie: Un anunț informa părinții că școlile se deschid, dosar penal. Cine este autorul

O glumă postată de un utilizator pe o rețea de socializare cu ocazia zilei farselor, 1 aprilie 2020, anunța părinții că școlile se vor redeschide. Miniserul Educației a reacționat imediat și a anunat că mesajul nu este oficial și că va depune plângere la Parchet pentru distribuirea de știri false.

Farsa de 1 aprilie purta antentul ministerului

Un ordin circula astăzi pe internet de ziua păcălelilor, 1 aprilie, care anunța părinții că școlile vor fi redeschise. Iată textul din ordinul fals care circula pe intenet:

„ORDIN

privind reluarea în unitățile de învățământ preuniversitar a cursurilor suspendate în data de 11 martie 2020 din cauza pandemiei COVID 19

În baza Hotărârii Guvernului României nr. 26/15.09.2000, privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației Naționale, cu modificările ulterioare,

În temeiul articolului 9 din Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin OMENCS 5068/2016, cu modificările și completările ulterioare,

Având în vedere Adresa Ministerului Sănătății nr. 11B/11.03.2020 și Ordonanța militară a Guvernului României nr. 6/31.03.2020,

Ministerul Educației Naționale

emite prezentul ordin:

Art.1. În data de 06.04.2020 se reiau cursurile în toate unitățile de învățământ preuniversitar din România.

Art. 2. Reluarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare până la sfârșitul semestrului, respectiv a anului școlar, stabilite de consiliul de administrație a unității de învățământ și comunicate Ministerului Educației Naționale.

Art. 3. Noua structură a semestrului al II-lea este:

  • Cursuri: 13 ianuarie 2020 – 11 martie 2020
  • Vacanța de primăvară: 12 martie – 05 aprilie 2020
  • Cursuri: 06 aprilie – 24 iunie 2020

Art. 4. Pentru respectarea măsurilor privind distanțarea socială elevii vor sta câte unul în bancă, cu un număr admis de cel mult 15 elevi în clasă.”, se arata în știrea falsă care a făcut vâlvă astăzi pe internet.

Ordin de Ministru by Mediafax.ro on Scribd


Autoritățile nu au gustat gluma și nici părinții, astfel Ministrul Educației a depus plângere penală pentru distribuirea de informații false și fake news, iar autorul riscă amendă  sau chiar pușcăria.

Este important de menționat că desi azi este 1 aprilie, ziua internaționale a glumelor, este strict interzisă folosirea însemnelor oficiale în glume sau informări pentru amuzament.

Cine este autorul ordinului de Minister care „redeschidea școlile”

DIICOT încă nu a indentificat cine a fost persoana care a emis ordinul fals în numele Ministerului Educației, dar confirmă că există o listă de suspecți și că vor comunica atunci când vor avea date concrete.

Dacă utilizatorul a folosit soluții VPN sau și-a protejat bine calculatorul este din păcate greu de prins un astfel de „infractor”.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top