Federația Sanitas îi cere demisia ministrului Dragoș Pîslaru. Într-o scrisoare deschisă adresată guvernantului, sindicaliștii îl acuză pe acesta că tratează angajații din sistemul medical și de asistență socială într-un „mod abject”.
Sanitas susține că ministrul Muncii nu și-a respectat promisiunile.
„Negociem încă de la înscăunarea dumneavoastră la ministerul pe care îl conduceţi şi astăzi, am dat dovadă de bună-credinţă, am încercat să găsim soluţii, dar de fiecare dată, după discuţiile purtate, am constatat că dumneavoastră nu v-aţi respectat întocmai promisunile”, îi transmit sindicaliştii ministrului Dragoş Pîslaru.
Reprezentanţii Federaţiei Sanitas susţin că au organizat un program de acţiuni sindicale care i-ar fi permis ministrului să vină cu soluţii, astfel ca greva generală să nu fie declanşată.
„V-am invitat în mijlocul nostru să luaţi pulsul federaţiei şi să discutaţi cu oamenii din ţară care sunt ancoraţi la realitatea în care angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială îşi desfăşoară activitatea şi aţi văzut care sunt opiniile şi doleanţele lor. De bună-credinţă, am organizat un program de acţiuni sindicale care vă permitea să veniţi cu soluţii astfel încât greva generală să nu fie declanşată. Considerăm că am urmat toţi paşii prevăzuţi de legislaţia în vigoare până la declanşarea grevei generale. Şi răspunsul dumneavoastră? Am atras cadrele medicale într-un demers abject şi cerem pomeni, noi, cei care veghem la sănătatea populaţiei?”, scriu sindicaliştii.
Ei îi reproşează ministrului că tratează angajaţii din sistemul sanitar într-un mod „abject” şi că a tergiversat luarea unor decizii.
„Abject este modul în care dumneavostră trataţi angajaţii sistemului sanitar şi de asistenţă socială. Abject este că aţi tergiversat luarea unor decizii concrete şi corecte pentru cadrele medicale. Abject este modul în care dumneavoastră minţiţi acest popor şi vă ascundeţi în spatele unor scuze care nu au nici o bază reală. Abject este modul în care v-aţi folosit de buna noastră credinţă şi aţi lăsat impresia că o să găsiţi toate pârghiile legale pentru a da curs solicitărilor membrilor noştri.
Citește și: Guvernul României îi ameninţă cu instanţa pe medici după greva Sanitas
Abject este să spuneţi că «este ilegal să creşti salarii cu mai puţin de 180 de zile înainte de alegeri» şi tot abject este ca dumneavoastră să cunoaşteţi cererile angajaţilor din Sănătate înainte de apariţia de OUG nr. 43 şi să nu le daţi curs. Colegul dumneavoastră, ministrul Sănătăţii, ne-a dat în judecată şi este dreptul domniei sale.
Însă va da în judecată toate cadrele medicale care vor renunţa să îşi desfăşoare activitatea dacă nu se iau măsurile corespunzătoare? O să fie aceştia hăituiţi aşa cum se întâmplă cu Federaţia Sanitas şi o să îi acuzaţi de afiliere politică? Sau pur şi simplu nu contează dacă pacienţii vor fi trataţi sau nu în condiţii corespunzătoare?”, au scris reprezentanţii Federaţiei Sanitas.
În finalul scrisorii deschise, sindicaliştii îi cer ministrului Dragoş Pîslaru să îşi dea demisia.
„În toate negocierile purtate, folosiţi expresiile «vom găsi soluţii» sau «nu există banii necesari», iar cadrele medicale trebuie să mai aştepte. (…) Probabil vă bazaţi pe faptul că nu ne îndurăm să întoarcem spatele pacienţilor noştri. Şi da, pacienţii au fost, sunt şi vor fi prioritatea noastră!
Dar tot pentru ei, vom merge mai departe! Mergem mai departe, pentru că ne este ruşine să îi tot trimitem să îşi cumpere singuri materialele medicale şi tratamentul, pentru că noi nu le putem oferi! Mergem mai departe, pentru că am ajuns să ne îngropăm colegii din cauza epuizării fizice la locul de muncă!
Mergem mai departe, pentru că singurii care pot dicta acţiunile Federaţiei sunt membrii Sanitas! Pentru toate acestea, domnule ministru, Federaţia Sanitas vă solicită astăzi să vă cereţi scuze faţă de angajaţii din sistemul de sănătate şi de asistenţă socială şi să vă daţi demisia … de onoare”, au anunţat reprezentanţii Federaţiei Sanitas.
Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, joi, că greva cadrelor medicale din Federaţia sindicală Sanitas este ilegală, soluţia instanţei nefiind definitivă, dar executorie. Sindicaliştii au anunţat, încă de marţi, că greva este suspendată în urma promisiunilor că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare.
Cererea de anulare a grevei a fost depusă, marţi, de Ministerul Sănătăţii care a invocat că nu se poate declanşa conflictul colectiv de muncă, pentru că există un contract colectiv de muncă încă valabil, scrie news.ro.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, joi, că sunt acordate beneficii salariale nu doar oamenilor care au nevoie de ele, ci şi celor care „lâncezesc şi sunt trântori”. Pîslaru a criticat şi amendamentele la ordonanţa privind legea salarizării, prin care salariile ar creşte începând din luna decembrie.
„Noi dăm beneficii oamenilor care au nevoie şi trebuie să primească, dar dăm şi altor oameni, care stau şi lâncezesc şi sunt trântori în sistem. Dăm, în acelaşi timp, servicii la o calitate care este abominabilă şi lucrurile astea trebuie să se schimbe. Asta vreau să fac. Vreau să văd măsurile active, că duc la crearea de locuri de muncă, să văd inspecţia socială că credibilizează sistemul şi vreau să văd că legea salarizării unitare la care lucrăm să putem avea un proiect credibil, să poată toată lumea din sectorul public să vadă cum, în cinci ani de acum încolo, până în 2021, să le poată creşte cu 30 la sută salariul, astfel încât toată lumea să fie mulţumită”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
Demnitarul a criticat amendamentele la OUG 20/2016 privind legea salarizării bugetarilor, prin care salariile ar creşte începând din luna decembrie.
„Atunci când ignori orice avertisment care îţi spune că o cheltuială de personal trebuie fazată ca să ne-o putem permite, în acel moment trebuie să îţi asumi suspiciunea şi, de data asta, cred eu, întemeiată, că este vorba de pomană electorală. Planul pe care l-am pus pe masă încă din vară a fost creştere salarială de 30 la sută până în 2021. Este mai mult decât oferă PSD acum şi este mai rezonabil şi mai normal”, a declarat Pîslaru.
Deputaţii comisiilor reunite de muncă şi buget au aprobat, luni, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede mai multe majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ precum şi sporurile medicilor, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru şi reprezentantul Ministerului de Finanţe nu au fost de acord cu aceste majorări.
Acest site foloseste cookies.
Read More