Connect with us
Generalul Virgil Bălăceanu explică în ce condiţii se va introduce stagiul militar obligatoriu

Știri

Generalul Virgil Bălăceanu explică în ce condiţii se va introduce stagiul militar obligatoriu

În ultima vreme se vorbeşte tot mai mult despre stagiul militar obligatoriu, despre care se spune că ar putea fi introdus din nou din cauza evenimentelor care au loc în vecinătatea României şi Orientul Mijlociu.

Generalul locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu susţine că reintroducerea stagiului militar obligatoriu este posibil doar în anumite condiţii: un teritoriu se află sub asediu sau declară o stare generală de război.

”Doar în trei stări poate fi reluat stagiul militar obligatoriu, asediu, mobilizare sau război, dar noi avem în acest moment o situație de pace. Aceasta nu înseamnă că nu asistăm la o degradare a situației de securitate regională. Această deteriorare nu a ajuns să impună una dintre cele trei stări, dar pune problema unei forțe naționale de rezervă pe un alt plan, al voluntariatului”, a spus generalul locotenent Bălăceanu pentru Radio România Actualităţi.

Stagiul militar obligatoriu, o problemă rezolvată temporar cu voluntariat

La Parlament a fost depus săptămâna aceasta un proiect de lege prin care se doreşte înfiinţarea Gărzii Naţionale formate din voluntari. Generalul a mai spus la Radio România Actualităţi aşa cum astăzi se oferă locuri de muncă full time pentru soldaţi profesionişti, se va organiza şi o gardă naţională cu contracte part-time, pe bază de voluntariat.

CITEŞTE ŞI: Războiul din Siria, o nouă etapă. Forţele arabo-kurde au lansat ofensiva în Rakka

Aceste contracte nu vor fi semnate de toţi tinerii care vor să facă armata, ci doar de dornici. Cealaltă parte contractantă va fi Ministerul Apărării Naţionale şi alte structuri de Securitate, a mai precizat generalul în rezervă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top