În contextul pandemiei, ar părea că turismul a fost pus pe pauză. Totuși există speranță pentru hotelurile care au avut o perioadă dificilă în ultimele două luni. Ce se va schimba în domeniu? Află din articolul de mai jos.
Țările europene au început treptat să anunțe cețățenii de ridicarea restricțiilor impuse pentru a reduce răspândirea pandemiei de coronavirus. De asemenea, se pregătesc pentru reluarea turismului și așteaptă măsuri din partea Comisiei Europene pentru a-și proteja turiștii și angajații.
Atât ministrul turismului din Croația, Gari Cappelli, cât și comisarul european al pieței internet, Thierry Breton sugerează să lucreze împreună la o strategie comună. Conform Agerpres, se vor gândi la o strategie comună legată de regulile de igienă.
O sursă din cadrul biroului lui Breton, citată de AFP, a informat că se dorește terminarea redactării recomandărilor până la jumătatea lunii mai. Astfel hotelierii, patronii de restaurante, operatorii turistici și firmele de transport vor putea lucra cu același set de instrumente.
Turismul aduce 10% din venituri la bugetul Uniunii Europene, de asemenea oferă 12% din locurile de muncă. Destinația de top la nivel mondial este UE care deține 40% din piață și aproximativ 560 de sosori internațional. Această destinație a înregistrat 9 ani consecutivi de creștere susținută, conform Ministrului Turismului la nivel de UE.
În 27 aprilie a avut loc o Reuniune a miniștrilor Turismului unde miniștrii de resort din Spania, Italia, Franța, Portugalia, Malta, Grecia, Cipru, România și Bulgaria au semnat o Declarație comună destinată UE. În aceasta i-au cerut un Plan de Recuperare pentru a atenua impactul negativ al pandemiei de Covid-19 și a relansa sectorul turistic european.
Miniștrii Turismului din UE au discutat despre cum vor ajuta sectorul afectat de pandemie și au decis să introducă „pașapoartele Covid-19”. Mai mult, vor analiza posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii, conform DPA.
„Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate.”
În Bulgaria ministrul turismulu, Nikolina Anghelkova plănuiește să deschidă sezonul estival la 1 iulie, iar din 15 iunie vor începe pregătirile. De asemenea, „se discută problema înlesnirii regimului de vize pentru oaspeţii tradiţionali din Turcia şi Rusia”.
Chiar și Grecia preconizează să deschidă frontierele pentru turiști, dar nu pentru toate statele cum fusese înainte de pandemie. Ministrul Turismului a anunțat că autoritățile de la Atena doresc să introducă „un paşaport de sănătate” pentru ca turistul să demonstreze că nu este infectat cu coronavirus.
În țara noastră, operatorii din turism speră să poată reveni în business odată cu data de 15 mai.
Preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, Adi Voican a declarat pentru Agerpres:
„Să sperăm că 15 mai este o dată de la care chiar pornim să ne reluăm activitatea pentru sezonul 2020, altfel intrăm într-o zonă extrem de periculoasă. Business-urile riscă să moară, ele nu vor mai reporni, chiar dacă peste încă două săptămâni sau trei săptămâni cineva zice: reluaţi activitatea. Nu se mai pot porni. Cu cât ne apropiem de vară, fiecare zi este absolut vitală pentru industria turismului din România.”
Anca Nedea Pavel, director executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa a menționat că în hoteluri se vor lua măsuri de protecție: panouri de protecție, termoscanere, eliminarea bufet-ului suedez, opțiunea de check-in online, comunicare mutată în online.
În Spania, Daniel Barbero, responsabil de turism la staţiunea balneară andaluză din Almunecar (sud) a declarat pentru AFP:
„Vrem să punem la punct destinaţiile care îi liniştesc pe clienţi, să le arătăm că încercăm să fim cât mai sănătoşi şi igienici posibil.”
În Madrid se lucrează la o etichetă „Hotel fără Covid.” Lanțul de hoteluri RoomMate Hotels clienții vor fi întâmpinați cu rogojini impregnate cu gel dezinfectant pentru roțile valizelor, clienților li se va verifica temperatura și vor primi mască, mănuși și gel. De asemenea, vor introduce meniuri digitale în restaurante.
Acest articol a fost actualizat la: 2020-05-05T17:00:09+03:00 17:00
Acest site foloseste cookies.
Read More