Klaus Iohannis va participa la ședința CSM, unde urmează să fie avizată OUG privind modificarea Codului penal, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Update, ora 10:50: Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat în unanimitate, la vedere, sesizarea Curţii Constituţionale.
Update, ora 10:08: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că preşedintele CSM, Mariana Ghena, este hotărâtă să sesizeze CCR în privinţa OUG de modificare a codurilor penale. El precizând că toţi membrii CSM sunt solidari.
Update, ora 9:10: Declarații Klaus Iohannis în timpul ședinței CSM:
„Să hotărâm împreună cum se poate continua. Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. În acest cadru dumneavostră răspundeți de independența justiției și eu cred că ea a fost încălcată prin comportamentul din partea Guvernului. Părerea mea este că trebuie luată atitudine nu doar declarativ. Îmi imaginez că primul pas instituțional este sesizarea Curții Constituționale. Este un conflict între sistemul de justiție și Guvern. Acest lucru vi-l propun, dar nu vrea sa-l impun. Vă supun la vot sau dacă nu are cineva o opinie alternativă.”, a spus șeful statului.
Update, ora 09:05: Klaus Iohannis a ajuns la sediul CSM.
„Este indamisibil, este inacceptabil, este un scandal, o bătaie de joc, cum vreţi, nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o Ordonanţă de Urgenţă într-un domeniu atât de sensibil cum este codul penal şi codul de procedură penală. Această chestiune nu este, pur si simplu, tolerabilă. Şi pentru a vedea cum vede sistemul de justiţie această chestiune, am venit astăzi aici la CSM”, a declarat şeful statului.
Știre inițială: Pe ordinea de zi a plenului CSM, care începe la ora 9.00, se află un singur punct. Acesta se referă la solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ziua de marţi este zi de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statului de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său.
Anterior şedinţei de marţi a Guvernului, ministrul Justiţiei a cerut Consiliului să dea un aviz proiectului, într-o şedinţă convocată pentru miercuri la ora 9.00, a amintit Leca.
Potrivit ordonanţei adoptate marţi seară de Executiv, Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins:
„1 – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, potrivit news.ro.
Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”. Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.
De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia „denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală”.
Acest articol a fost actualizat la: 1 februarie 2017 11:09