Justitie

Amenzi enorme pentru cei care parchează, fără drept, pe locurile persoanelor cu handicap

Cei care parchează, fără drept, pe locurile destinate persoanelor cu handicap, riscă amenzi consistente. Noile modificări aduse legii pentru protecția și promovarea drepturilor pentru persoanele cu handicap au mărit considerabil amenzile.

Sunt protejate persoanele cu handicap

Noile modificări aduse legii pentru protecția și promovarea drepturilor pentru persoanele cu handicap au mărit considerabil amenzile pentru cei care ocupă locurile de parcare marcate ca fiind destinate persoanelor cu dizabilități. Potrivit Avocatnet.ro, legea stabilește că cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu dizabilități riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 10.000 de lei. De asemenea, ei riscă și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.

Vechea lege prevedea că o astfel de faptă se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei și cu ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător – „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international pentru persoane cu handicap constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei si ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.”

Prevederile legii noi vor intra în vigoare de sâmbătă

Legea nr. 145/2020 a adus mai multe modificări Legii nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Astfel, începând de sâmbătă, angajatorii care au salariați cu handicap vor avea noi obligații față de aceștia (acces la locuri de parcare speciale, program de lucru adaptat etc), pe care dacă nu le vor respecta vor putea fi sancționați cu până la 50.000 de lei.

Prevederile Legii nr. 145/2020 se aplică în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică începând cu data de 25 iulie.

Potrivit normelor legale, aproximativ 4% din numărul total al locurilor de parcare sunt rezervate pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

La cerere, persoanele cu handicap, sau reprezentanții legali ai acestora pot beneficia de carduri-legitimație pentru locurile de parcare gratuită.

 

 

 

Vezi comentarii

  • Să îți fie rușine, om fără suflet.
    La tine învățământul politic a dat roade.
    Răutatea indusă de comunism nu are leac.
    Te felicit că poți trăi într-o asemenea mizerie morală.

  • Va înșelați domnu' Goethe...handicap nu înseamnă doar locomotor ci și de alta natura, ca doar nu degeaba unii incapacitati mintal și-au dobândit carnetu' la Pitești - în general aia cu Mercedes și BMW - și de-aici trag concluzia ca 4% e cam puțin...

  • E o prostie cu scop, specific temebelismului autohton. De unde au scos acel 4%? Din burta! Adica cei cu handicap, care sa mai fie si apti sa conduca un autoturism, sa mai aiba si carnet de conducere si capabilitatile fizice necesare sa umble cu masina si prin parcari, ar reprezenta 4% din conducatorii auto activi ai Romaniei? Ganditi-va fiecare cate cunostiinte cu handicap si in acelasi timp conducatori auto efectivi, stiti? Nu va e rusine! Vreti sa dati amenzi, ca va trebuie bani sa platiti o banda de putori de la Politiile locale! Urmariti, oricand doriti, o parcare dintr-un Mall oarecare si vedeti cate persoane cu handicap real, vizibil sau cu legitimatie pe parbriz, parcheaza pe acele locuri! In general, niciuna! Cel cu handicap nu vine cu masina si in general nu isi face singur cumparaturile, fiindca nu prea poate, iar locurile stau in majoritatea timpului goale, daca nu cumva parcheaza vreun Mercedes sau BMW pe vreunul!

Share
Scris de
Emanuela Ursu