Luni, 2 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege. Este vorba despre proiectul de lege cunoscut sub denumirea de “confiscarea extinsă a averilor ilicite”, care prevede că toate averile deținute ilegal de către o persoană condamnată definitiv. Proiectul a fost inițiat de ministrul Justiției, Ana Birchall, în 2017, însă a fost blocat de către PSD în perioada când la conducere se afla Liviu Dragnea.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transpunerii în legislaţia naţională a unor prevederi din cuprinsul Directivei 214/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi al Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent în proces în cadrul procedurilor penale.
Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Această măsură va fi luată dacă instanța că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei, conform legii.
Mai mult, se poate recurge la confiscare extinsă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul pentru care acestea le-au fost transferate a fost întocmai evitarea confiscării.
Organul judiciar care a dispus extinderea urmăririi penale sau schimbarea încadrării juridice este obligat să îl informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea ori cu privire la schimbarea încadrării juridice, conform lege5.ro. Mai mult, procurorul va trebui să se asigure că bunurile nu vor fi ascunse, distruse sau înstrăinate.
Instanţa dispune suspendarea judecăţii numai dacă, luând în considerare toate circumstanţele cauzei, apreciază că suspectul sau inculpatul nu ar putea fi audiat la locul unde se află sau prin intermediul videoconferinţei ori că audierea lui în acest mod ar aduce atingere drepturilor sale ori bunei desfăşurări a judecăţii. În caz contrar, audierea nu poate avea loc decât în prezența avocatului.
„Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate încunoştinţează judecătorul delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrate Fiscală şi de la alte autorităţi competente cu punerea în executare a acestor măsuri de siguranţă.”, mai arată proiectul de lege adoptat marţi.
Acest articol a fost actualizat la: 3 noiembrie 2020 16:37