Connect with us
Kaz Munay Gaz da in judecata Romania

Știri

Kaz Munay Gaz da in judecata Romania

Compania kazaha Kaz Munay Gaz da in judecata statul roman, dupa ce DIICOT a pus sechestru pe rafinaria Petromidia. Kaz Munay Gaz este proprietarul Rompetrol si este anchetata in momentul de fata de autoritatile romanesti pentru o serie de nereguli, anunta Digi 24.

Grupul kazah a trimis Guvernului Romaniei o notificare „notice of investment dispute”, iar acesta este abia primul pas in procesul international de arbitraj intentat impotriva tarii noastre. „Romania isi utilizeaza puterea guvernamentala pentru a submina o tranzactie si a renationaliza activele”, scrie in scrisoarea trimisa de kazaci guvernului.

Cazul Berevoesti: un barbat ar fi murit in timp ce era sechestrat

Franta a inceput bombardamentele in Siria, in secret

Kaz Munay Gaz vrea sa vanda pachetul majoritar al grupului Rompetrol unei firme asiatice, China Energy Company Limited (CEFC). Suma pentru care s-a stabilit tranzactia este 600 de milioane de dolari. Kaz Munay Gaz este una din persoanele juridice acuzate in dosarul Rompetrol II. DIICOT vrea sa recupereze sumele de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 euro.

Procurorii i-au pus sub acuzare pe cei mai importanti oameni din dosarul Rompetrol: Alexandru Nicolcioiu, Adrian Constantin Volintiru, George Philip Stephenson si Colin Richard. Primul a fost director de productie ale Kaz Munay Gaz International, al doilea a fost presedintele AVAS.

Cei 4 sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, inselaciune, delapidare si evaziune fiscala, manipularea pietei de capital si abuz in serviciu, mai spun cei de la Digi 24.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a aprobat cererile de urmarie penala pentru 4 fosti ministri in acest dosar: Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top