Știri

Klaus Iohannis, despre posibilitatea ca Igor Dodon să câştige turul II la alegerile din Moldova

Republica Moldova este împărţită în două tabere: pro-europenii şi pro-ruşii. Tabăra pro-europeană este reprezentată de candidatul la preşedinţie Maia Sandu, iar tabăra pro-rusă de socialistul Igor Dodon, cel care era cât pe ce să câştige alegerile din primul tur, care a avut loc ieri, 30 octombrie.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o primă reacţie după ce s-a aflat că moldovenii se vor prezenta în turul II să aleagă între Sandu şi Dodon. „Îmi exprim speranţa că turul doi al alegerilor, din 13 noiembrie 2016, se va desfăşura în bune condiţii, cu respectarea standardelor europene privind derularea alegerilor, în spiritul corectitudinii şi transparenţei.

Subliniez, în acest context, importanţa asigurării în continuare a stabilităţii interne şi a responsabilităţii din partea întregii clase politice”, a transmis Iohannis.

CITEŞTE ŞI: Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Igor Dodon: ”Orice mișcare unionistă cu România este în afara legii”

CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis, la Clubul Colectiv: ”Mi-aș fi dorit ca după un an de zile să se știe cine s-a făcut vinovat”

Preşedintele României susţine că a fost informat pe tot parcursul desfăşurării scrutinului din Moldova de către Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu felul în care se votează. Preşedintele şi-ar dori ca alegerile să fie câştigate de tânăra candidată Maia Sandu.

Şeful statului spune că parteneriatul strategic româno-moldovean trebuie dezvoltat şi aprofundat, „la fel ca şi procesul de reforme în spirit european, în vederea continuării integrării europene şi în beneficiul concret al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”.

Igor Dodon şi Maia Sandu vor lupta pentru funcţia de preşedinte în turul al doilea. În primul tur, Dodon a obţinut 48,23% din voturi, iar Maia Sandu 38,42%. Ciubaşenco a fost pe locul al treilea, cu 6,03% din voturi.

Al doilea tur de scrutin urmează a se organiza pe 13 noiembrie, iar moldovenii vor alege între Rusia şi Europa, aşa cum susţin cei mai mulţi analişti politici. Igor Dodon este foarte sigur pe victoria sa. Acesta a declarat imediat după închiderea urnelor de votare că „victoria noastră este inevitabilă, acest lucru trebuie să-l înţeleagă toţi”.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, susţine că Maia Sandu va câştiga alegerile din Republica Moldova în turul al doilea.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-10-31T18:21:15+02:00 18:21

Share
Scris de
Daniel Șuta

Acest site foloseste cookies.

Read More