Connect with us
Klaus Iohannis primește azi premiul „Otto cel Mare” la Germania

Știri

Klaus Iohannis primește azi premiul „Otto cel Mare” la Germania

Klaus Iohannis a mers astăzi, 14 octombrie, în Germania pentru a primi premiul „Otto cel Mare” pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”. Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfinților Mauritius și Katharina), conform unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

UPDATE 20:40 Klaus Iohannis a fost premiat în Germania

„Accept acest premiu european în numele compatrioților mei. Susținerea lor entuziastă pentru cauza europeană, pentru valorile și principiile care ne unesc în Europa îmi dă încredere să acționez în continuare pentru ca România să se afle, alături de celelalte state membre, alături de Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, în centrul procesului de consolidare a proiectului european. Consider acest premiu o reconfirmare a crezului permanent al ţării mele într-o Europă unită în pace și democrație. Acest premiu este și un îndemn pentru mine, personal, de a transmite mai departe cetățenilor români, tinerilor în primul rând, convingerea că împreună vom reuși să depășim multiplele provocări ale lumii de astăzi”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis primește premiul „Otto cel Mare”. Ceremonia va avea loc la ora locală 17.00 (18.00, ora României), la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfinților Mauritius și Katharina), un loc important pentru Europa, care adăpostește de peste 1000 de ani mormântul lui Otto I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman. În 2019, președintele a mai primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020, pentru că a fost „un campion de excepție” în promovarea valorilor europene și a cooperării din UE.

În cadrul festivității, discursul Laudatio va fi rostit de către Heiko Maas, Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei. La ceremonie vor participa 250 de invitați, spre deosebire de evenimentele din trecut, unde participa un număr mai mare de persoane. Cauza este pandemia de coronavirus, care presupune respectarea distanțării sociale.

La ceremonie vor fi prezenți Reiner Haseloff, premierul landului Saxonia Anhaltină, Rainer Robra, ministru de stat și șef al Cancelariei de Stat Saxonia Anhaltină, precum și Lutz Trűmper, primarul general al orașului Magdeburg.

Premiul se acordă o dată la doi ani celor care au un merit deosebit în procesul european de unificare și în promovarea gândirii europene. Premiul a fost acordat pentru prima dată ăn 2005, când s-au împlinit 1200 de ani de existență a orașului Magdeburg.

Printre personalitățile care au mai primit până acum premiul se numără Cancelarul Germaniei Angela Merkel, fostul preşedinte al Germaniei Richard von Weizsäcker, fostul președinte al Letoniei Vaira Vīķe-Freiberga, precum și fostul înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. În 2015 a avut loc o premieră, pentru că a primit această distincție o instituție, respectiv Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top