Connect with us
Legea grațierii va fi retrimisă în Comisia Juridică, a anunțat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Știri

Legea grațierii provoacă scandal în coaliția PSD-ALDE! Proiectul, retrimis în comisie

Legea grațierii provoacă tensiuni în rândul coaliției de guvernământ PSD-ALDE. Liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat astăzi că va retrimite proiectul în Comisia Juridică, cerând să fie adoptat în forma trimisă de Guvern.

Reacția sa vine după ce senatorii juriști au trimis azi proiectul grațierii în plen, cu anumite amendamente.

”Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Chestionat de faptul că legea a fost modificată în comisie, inclusiv cu voturile PSD-ALDE, el s-a mărginit să spună doar că nu este de acord cu punctul de vedere al comisiei.

„Pentru că nu susţinem acele formule care au fost la un moment dat aprobate, e adevărat, după aceea s-a revenit la nivelul comisiei, de graţiere extinsă pentru faptele de corupţie. Vreau să spun foarte clar, fără niciun fel de echivoc, nu susţinem acest punct de vedere. S-au făcut şi alte modificări pe care nu le considerăm a fi oportune”, a mai spus Tăriceanu, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliştilor despre modificările pe care le consideră inoportune.

Tăriceanu a mai spus că legea graţierii va primi un vot în plenul Senatului până pe 23 mai, atunci când se împlineşte termenul de adoptare tacită.

Ce modificări s-au adus legii grațierii

Printre amendamentele adoptate în comisia juridică privind această lege sunt:

1. Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inlcusiv

2. Graţierea este condiţionată de achitarea prejudiciului în 2 ani de la aplicare

3. Se graţiaza în întregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani

4.  Se graţiază cu jumătate pedepsele între 6 şi 10 ani aplicate femeilor însărcinate

La finele săptămânii trecute, comisia adoptase și amendamentul susținut de Șerban Nicolae și Traian Băsescu privind grațierea persoanelor condamnate pentru corupție.

Amendamentele au fost retrase după ce Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu și Klaus Iohannis s-au declarat contra lor și după ce mai multe proteste au izbucnit în țară.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top