Legea salarizării a fost adoptată de Senat, după mai multe luni de tărăgănare.
Legea a fost aprobată de 205 parlamentari PSD și ALDE. 10 au votat împotrivă și 12 s-au abținut.
Conform declarațiilor liderilor de la putere, legea ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.
Medicii se vor bucura cel mai mult de creșterile salariale, în timp ce angajații din administrația publică au în continuare anumite nemulțumiri.
„Legea era necesară pentru corectarea disfuncţionalităţilor din sistemul de salarizare. (…) Nu întotdeauna conducătorul instituţiilor are şi cel mai mare salariu. Persoana cu aceeaşi pregătire profesională, vechime sau nivel de studii nu are aceeaşi remuneraţie. Funcţiile comune gen contabil, şofer sau IT-ist, care se regăsesc în toate instituţiile, au nivel de salarizare diferit. În baza de jos a piramidei, salariile sunt foarte mici, iar în vârf foarte mari. În acest sens, noua lege prevede următoarele: o diferenţă între administraţia centrală, cea teritorială şi locală, cu salariul cel mai mare pentru conducătorul de instituţie, corectarea disfuncţionalităţilor salariale pe principiul ‘la muncă egală, salarii egale’, la care se adaugă vechimea şi nivelul studiilor”, a explicat ministrul Lia Olguța Vasilescu în cadrul dezbaterilor din Parlament.
CITEȘTE ȘI: Ministrul Muncii, precizări despre legea salarizării unitare și cum va afecta pensiile și salariile
CITEȘTE ȘI: Anunț crucial pentru pensiile românilor! Decizia a fost luată în urmă cu scurt timp
Directorul general administrativ al unei universităţi va avea în 2022 un salariu egal cu cel al unui decan, în jur de 14.000 de lei, el ocupând a treia poziţie în grilă după rector. Comisia de muncă a mai decis că secretarul şef al universităţii va avea salariu de pro-decan, care este cuprins, în legea salarizării unitare, între 10.037 (grad I) şi 12.459 lei (grad II), faţă de 6.580 (grad I) şi 7.546 lei (grad II), cât era prevăzut în forma iniţială a propunerii legislative, notează Libertatea.ro.
Acest site foloseste cookies.
Read More