Vârsta de pensionare se va reduce cu 2 ani pentru anumite persoane. Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone foarte poluate.
Este vorba de locuitorii din Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Turnul Măgurele, Slatina și Râmnicu Vâlcea.
“Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4)”, potrivit proiectului de lege care completează alin. (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010.
Proiectul a fost adoptat cu 248 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi o abţinere.
Tot astăzi s-a adoptat și legea salarizării unitare. „Legea era necesară pentru corectarea disfuncţionalităţilor din sistemul de salarizare. (…) Nu întotdeauna conducătorul instituţiilor are şi cel mai mare salariu. Persoana cu aceeaşi pregătire profesională, vechime sau nivel de studii nu are aceeaşi remuneraţie.
Funcţiile comune gen contabil, şofer sau IT-ist, care se regăsesc în toate instituţiile, au nivel de salarizare diferit. În baza de jos a piramidei, salariile sunt foarte mici, iar în vârf foarte mari.
În acest sens, noua lege prevede următoarele: o diferenţă între administraţia centrală, cea teritorială şi locală, cu salariul cel mai mare pentru conducătorul de instituţie, corectarea disfuncţionalităţilor salariale pe principiul ‘la muncă egală, salarii egale’, la care se adaugă vechimea şi nivelul studiilor”, a explicat ministrul Lia Olguța Vasilescu în cadrul dezbaterilor din Parlament.