Liviu Dragnea, trimis in judecata. E acuzat de instigare la fals si abuz in serviciu

15.07.2016
Liviu Dragnea, trimis in judecata. E acuzat de instigare la fals si abuz in serviciu

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Presedintele PSD care a luat deja o condamnare cu suspendare in dosarul Referendumul se afla la cel de-al doilea dosar, in care este acuzat de abuz in serviciu si instigare la fals.

Dosarul in care Dragnea a fost trimis in judecata azi de procurori se refera la functia pe care acesta o avea inainte sa fie ministru si sef PSD, pe vremea cand era presedintele Consiliului Judetean Teleorman (CJ). Dragnea este vizat de mai multa vreme in acest dosar, in care apare si fosta sotie, Bombonica Prodana, noteaza presa centrala. Acesta ar fi instigat la abuz in serviciu si fals intelectual in forma continuata.

Liviu Dragnea despre alegerile locale: „Am castigat mai multe orase ca de obicei”

Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare

Intrucat este deja condamnat la inchisoare cu suspendare, la o viitoare posibila condamnare Dragnea va fi nevoit sa faca puscarie. Conform legii, la urmatoarea abatere, persoana care este condamnata cu suspendare trece la savarsirea pedepsei cu executare, cele doua pedepse primite in diferitele dosare urmand a se cumula.

Iata ce scrie in comunicatul de presa emis de DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

DRAGNEA NICOLAE LIVIU, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la fals intelectual,

ALESU FLOAREA, la data faptelor director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual

MARINECI IONEL, la data faptei șef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

MILOȘ (fostă OGRINJA, fostă DRĂGHICI) RODICA și ȘEFU OLGUȚA, la data faptelor director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual,

PRODANA (fostă DRAGNEA) BOMBONICA, coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, la data comiterii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

MARICA VALENTINA – MIRELA, la data faptelor şef al Complexului de recuperare şi coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei, ce avea în componenţă şi Centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual,

GHEORGHE NICUȘOR, la data faptelor şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual,

BALABAN CONSTANTIN CLAUDIU, la data faptei șef al Complexului de servicii destinate copilului și familiei din mun. Alexandria cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– fals intelectual,

BOTOROGEANU ADRIANA și STOICA ANISA-NICULINA la data faptelor funcționari publici în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2006 – 2013, inculpata Alesu Floarea, în calitatea menționată mai sus, la instigarea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, la acea vreme președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menținerea în funcții și implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Botorogeanu Adriana și Stoica Anisa-Niculina, angajate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.

Acest lucru a fost posibil, în condițiile în care inculpata cunoștea faptul că, deși cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituției respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu și nu au prestat vreo activitate.

În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă.

Menţinerea în funcţie a celor două angajate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, a fost posibilă și datorită inculpaților Marineci Ionel, Miloș (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Șefu Olguța, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Marica Valentina – Mirela, Balaban Constantin Claudiu și Gheorghe Nicușor, persoane cu funcții de conducere în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancţionare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu şi nu au prestat activităţile la care erau obligate prin contractul individual de muncă şi fişa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să îşi încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente.

Mai mult, în același context, inculpații Șefu Olguța, Gheorghe Nicușor, Balaban Constantin Claudiu și Marica Valentina – Mirela au întocmit, semnat și avizat diverse documente justificative pentru situația descrisă mai sus (fișa postului, raport de evaluare, foaie colectivă de prezență, etc. ).

O parte dintre aceștia, inclusiv inculpatele Botorogeanu Adriana și Stoica Anisa Niculina, au fost determinate de directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să semneze în fals condicile de prezenţă, rapoartele de evaluare şi înscrisurile privitoare la activităţile desfăşurate de acestea din urmă în cadrul instituției respective.

Această conduită infracțională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) și Stoica Anisa Niculina ( 33.019 lei), sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei Alesu Floarea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți De Casație Și Justiție, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”