Locale

Scandal la Sfânta Parascheva. Ce se întâmplă acum la Iași

Anul acesta, pelerinajul la Sfânta Parascheva nu va mai avea loc decât pentru locuitorii din Iași. Situația a devenit una destul de agitată, deoarece mulți credincioși sperau că se vor putea ruga la racla cu sfintele moaște, însă nu este posibil din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru a preveni infectarea cu noul virus. În urma acestei decizii prin care se evită îmbolnăvirea oamenilor și aglomerația, oamenii au fost foarte nemulțumiți și s-au ambiționat să vină la pelerinaj, deși nu le-a fost permis să intre.

UPDATE: Autoritățile au permis credincioșilor accesul la moaștele Sf. Parascheva și fără buletin de Iași

Deși doar ieșenii aveau permisiune de a merge la moaște, până la urmă, chiar și care nu au buletin de Iași au primit voie de la jandarmi să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Jandarmeria Română nu a oferit deocamdată un punct de vedere oficial.

Proteste și scandaluri la pelerinajul de Sfânta Parascheva

Astăzi, 14 octombrie, este sărbătorită Sfânta Parascheva. Până acum, la moaștele acesteia de la Iași obișnuiau să vină credincioși din toată țara pentru a se ruga, însă anul acesta, regulile sunt altele. Având în vedere explozia de cazuri la nivel național, autorităţile au decis să poată intra la moaştele Sfintei Parascheva numai locuitorii oraşului Iaşi.

Această decizie a determinat nemulțumirea oamenilor care, începând de vineri, au protestat în fața Catedralei. Jandarmii au avut o misiune grea, deoarece unii dintre protestatari au avut o atitudine agresivă. Deși s-a anunțat că în catedrală, până pe 15 octombrie inclusiv, vor intra numai cei cu domiciliul în municipiul Iași, mulți credincioși s-au ambiționat și au venit la catedrală în această dimineață din mai multe colțuri ale țării. În timp ce 500 de persoane au reușit să stea în fața scenei, ceilalți au stat în fața catedralei și au ascultat slujba, crezând că vor fi lăsați să intre, într-un final.

În fața Catedralei este cu adevărat un haos, deoarece oamenii sunt nemulțumiți că nu pot intra și au o atitudine sfidătoare față de oamenii legii, deși aceștia au oferit până acum doar avertismente, nu și sancțiuni. Unii dintre credincioși nu poartă nici măcar măști și refuză să asculte indicațiile jandarmilor. Jandarmii au încercat să îi potolească, pentru ca slujba să se desfășoare în continuare în liniște, însă aceștia nu au de gând să se adapteze condițiilor impuse sau să plece, pentru că speră că le va fi permis accesul.

Acest articol a fost actualizat la: 14 octombrie 2020 16:09

Share
Scris de
Andreea Oprea