Connect with us
Ordonanța nr. 11 din 11 mai 2020. Anunț de ULTIMA ORĂ al lui Marcel Vela

Știri

Marcel Vela a lămurit situația, după ce a fost aspru criticat pentru acordul cu BOR

Ministrul de Interne Marcel Vela a fost aspru criticat după ce ieri a anunțat un acord cu BOR cu privire la noaptea de Înviere. Astăzi ministrul a lărmuti situația și a precizat că decizia a fost luată împreună cu premierul Orban și președintele Klaus Iohannis.

Marcel Vela a lămurit situația, după ce a fost aspru criticat pentru acordul cu BOR

Ministrul Vela a comentat situația foarte controversată și a subliniat faptul că decizia luată ieri, 14 aprilie, a fost analizată înainte alături de președinte și premier. Ministrul susține că există multe persoane care creeze tensiuni vis-a-vis de această decizie ca lumea să poată merge în faţa bisericii în noaptea de Înviere.

Și domnul prim-ministru şi preşedintele erau la curent cu deciziile pe care le-am luat aseară. Deciziile pe care le-am luat împreună cu Biserica Ortodoxă au fost să evităm aglomeraţia. Printr-o înţelegere corectă, înţeleasă de autorităţi, încercăm să ajutăm credincioşii să treacă peste această situaţie delicată.

Este o decizie luată în mod oficial şi cu consultare. Ce spune domnul Guran, eu cred că nu a vorbit cu domnul Tătaru, nici pe Ludovic Orban. Am înţeles că cei care dau aceste informaţii susţin că nu se respectă restricţiile. Ce am stabilit aseară tocmai că respectă restricţiile. Merg în faţa bisericii doar cei sub 65 de ani. Se stă ca la magazin, respectând limita. Vor fi oameni de ordine, îi veţi recunoaşte cu banderole albe pe mâini.

Ministrul Marcel Vela  a precizat că la fiecare biserică vor exista forțe de ordine care să se asigure că toate regulie impuse de autorități vor fi respectate. El a îndemnat credincioșii să stea în continuare în casele lor și să nu meargă după lumină.

Noi, ca instituţie, vom veghea ca ordinea publică să nu fie perturbată. Noi nu organizăm. În seara de Înviere, oamenii nu merg la slujbă după lumină. Slujba se face doar de către preot singur. Să ajungă totuşi lumina la cetăţean, voluntari sau preoţi merg pe stradă să le distribuie credincioşilor. La oraş, se merge din scară în scară către cei care vor. 

Voluntarii au voie să meargă, preoţii vor fi în exerciţiul funcţiunii, iar noi ne-am oferit să îi ajutăm. Patrulele de poliţie vor primi o candelă cu lumânarea sfântă, iar cei care trec pe stradă pot ajuta să ia de la ei. Mai mult, având şi zone carantinate, ne-am oferit că ducem noi lumina acolo, ca să nu încălcăm Ordonanţa Militară. Nu am încălcat nicio ordonanţă, am venit în ajutorul Bisericii şi a credincioşilor. 

Ce se întâmplă sâmbătă seara? Patriarhia duce Sfânta Lumină în jurul orei 19:00. Dânşii le distribuie prin metodele pe care le-au avut către mitropolii şi episcopii în toată ţara. La nivelul bisericilor parohiale de cartier, patrulele îi ajută, primesc şi ei de la preot o candelă cu lumânarea, astfel încât să fie disponibilă lumina cât mai repede. Ajunge în faţa blocului. Orice scară de bloc are un şef de scară. Evident că preoţii o să îşi organizeze până sâmbătă seara. 

Ortodocşii trebuie să facă cum spune domnul preşedinte, să stea acasă, să nu meargă după lumină. La biserica catolică nu am avut aceste solicitări. Dacă ar fi solicitat, aş fi sărit în ajutorul oricui, a precizat Marcel Vela la Antena 3.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top