Connect with us
Măsuri noi pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor

Știri

Măsuri noi pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale susţine că există stocuri suficiente de alimente, inclusiv cele necesare pentru Paște. Adrian Oroș a mai adăugat,  într-un interviu pentru Agerpres, că au fost luate măsuri  pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor.

Măsuri noi pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor. Pieţele agroalimentare rămân deschise

Adrian Oroș a declarat că au monitorizat stocurile produselor agroalimentare de bază. De altfel, exporturile au crescut comparativ cu luna martie, ceea ce a dus la suspendarea acestora. Scopul autorităților este de a asigura necesarul de alimente românilor pe tot parcursul stării de urgență. Ulterior, această măsură va fi, cu siguranță, ridicată.

„Ştiu că în luna martie s-au exportat aproape 800.000 de tone de cereale, cu 300.000 de tone mai mult faţă de martie anul trecut, iar în România se consumă, în medie, 170.000 de tone de cereale pe lună. Am făcut un calcul, cum stăm cu aceste stocuri la Rezervele Statului, cum stăm cu aceste stocuri la operatori şi am oprit exporturile ca să ne asigurăm până la noua recoltă, care va fi foarte slabă.”, a spus ministrul.

Ministrul Agriculturii face un apel la agenții economici, cerându-le să fie solidari și să gândească moral situația. Deși tendința acestora este de a profita de această perioadă și de a trimite cantități mari către alte țări, trebuie să fie echilibrați și responsabili.

„Să nu încerce să fure startul, pentru că, pe termen mediu şi lung, am putea pierde cu toţii, dacă unii pe termen scurt cred că ar putea să câştige ceva. Şi cu siguranţă vor fi şi asemenea iniţiative mai puţin sănătoase, dar prin instrumentele pe care le avem, le monitorizăm.”

Aceste restricții ar putea genera o creștere de prețuri și un nou val de cumpărături de panică. Cu toate acestea, Adrian Oroș susține că situația este sub control. În urma isteriei de la începutul pandemiei, când toată lumea și-a făcut provizii, agenții economici au semnalat vânzări de cinci ori mai mari decât de Paște. Drept urmare, românii consumă încă din ceea au cumpărat în urmă cu două-trei săptămâni, conform ministrului.

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top