Medicii ar putea sa nu mai faca garzi suplimentare

24.07.2016
Medicii ar putea sa nu mai faca garzi suplimentare

Decizia medicilor de a nu mai efectua garzi suplimentare vine ca o forma de protest, dupa ce nu s-a ajuns la o intelegere cu Ministerul Sanatatii privind drepturile doctorilor.

“Avand in vedere faptul ca negocierile cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, purtate in data de 22.07.2016, au evidentiat riscul ca medicii care efectueaza garzile suplimentare sa nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe aceasta tema au indicat situatia dramatica in care se gasesc medicii care efectueaza garzi, Federatia „Solidaritatea Sanitara” a recomandat tuturor medicilor care efectueaza garzi sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare (prevazute de OUG nr. 20/2016) daca nu le sunt mentionate expres in aceste contracte urmatoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins intre 25% si 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihna pentru CIM – urile aferente garzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore”, anunta Federatia “Solidaritatea Sanitara”, intr-un comunicat de presa.

Citeste si: Dan Tudorache, primarul sectorului 1, despre Spitalul de Arsi: „Vom aloca…”

Recomandarea federatiei a fost transmisa in acest moment la un numar de circa 12.000 de medici. Federatia “Solidaritatea Sanitara” mai spune ca “in conditiile in care medicii pun in practica aceasta recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar in privinta activitatilor specifice garzilor”.

Conform unui studiu realizat de federatie, 76% dintre medicii romani au fost de garda intre 30 si 36 de ore neintrerupt.