Medicii de familie se simt discriminați în urma deciziei Guvernului, referitoare la stimulentul lunar de 2500 de lei. Astfel, doar personalul medical care se confruntă cu bolnavii de COVID-19 va beneficia ce această sumă.
Medicii de familie spun că au aflat de această decizie din mass-media și cred că este vorba de o discriminare la adresa celorlalte cadre medicale. Astfel, medicii de familie spun că și ei se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus, pentru că pacienții li se adresează lor înainte de toate.
„Personalul medical din cabinetele de medicina familiei luptă și în România, ca și în alte țări europene, în egală măsură cu pandemia COVID-19, fără a beneficia de sprijinul și de măsurile de protecție pe care Guvernul României le-a oferit deja și continuă să le ofere personalului medical și paramedical din spitalele și unitățile publice din sistemul medical românesc.”, afirmă reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Astfel, aceștia nu vor beneficia de stipulentul de 500 de euro acordat de statul român. Este vorba aici de un număr mare de cadre medicale care se simt neîndreptățite, în ciuda serviciilor pe care le prestează. Deși ei spun că au statute de unități medicale private, acordă, însă, servicii medicale în sistemul public de sănătate.
Medicii de familie solicită Guvernului „să ia măsurile care se impun pentru a corecta această gravă discriminare și pentru a demonstra respectul cuvenit medicilor specialiști în medicină de familie și asistenților medicali generaliști care lucrează în cabinetele de medicină de familie din România, prezenți la datorie în lupta cu pandemia COVID-19”.
Personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus, aproximativ 75.000 de cadre medicale, va beneficia de un stimulent de risc cu valoare lunară de 2.500 de lei (din care se scade impozitul pe venit de 10% – 2.250 de lei net).