Connect with us
Mihai Voropchievici: Cum alegi corect baba și ce influență are

Știri

Mihai Voropchievici: Cum alegi corect baba și ce influență are

Mihai Voropchievici a spus la Antena 3 cum se aleg corect babele din martie și ce influență au acestea.

Babele sunt personaje mitologice populare din Romania. Legenda are legatura cu Baba Dochia, responsabila cu aducerea iernii care incepe sa-si dea jos cate un cojoc din cele noua. Astfel, cu fiecare cojoc dat jos, afara se face mai cald, iar iarna este inlocuita de primavara.

Cum se aleg Babele in luna martie

Traditia spune ca fiecare om isi alege cate o baba intre 1 si 9 martie. Asa cum este ziua aleasa, asa va fi si firea omului tot anul. Alta interpretare este cum e in ziua respectiva, asa ii va merge omului tot anul. Daca vremea va fi frumoasa, omul va avea noroc, toate ii vor merge bine, iar el va fi vesel si fericit. Daca vremea va fi rea, cu cerul intunecat, omul va fi morocanos si toate ii vor merge pe dos.
Multi batrani spun, insa, ca, daca ploua sau ninge in ziua Babei lui, omul va avea un an bogat.

Babe martie numerologie

Pe de alta parte, exista si o latura numerologica a Babelor. Baba fiecarui om este in ziua in care s-a nascut. Daca cineva este nascut intr-o zi de 6, va avea Baba pe 6 martie. Daca este nascut intr-o zi de 30, Baba lui va fi pe 3 martie (3+0=3).

Babe martie – Legenda
O alta legenda din batrani spune ca Baba Dochia avea un fiu care i-a adus babei o nora pe care ea nu a placut-o. Baba i-a dat nurorii un ghem de lana neagra si i-a cerut sa il albeasca. Atat de tare freca femeia ca sa spelea firul, incat degetele au inceput sa-i sangereze. Dar lana tot neagra a ramas. Disperata, fata a inceput sa planga. Si plangea atat de tare, incat Iisus a auzit-o. A venit la ea si i-a daruit o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Tanara a urmat sfatul Mantuitorului, a pus floarea in apa, iar lana s-a albit pe loc.

Cand s-a dus sa duca ghemul soacrei, aceasta s-a infuriat si a acuzat-o ca Martisor (cel care a ajutat-oa pe tanara) este, de fapt, ibovnicul nurorii. Suparata, Dochia a plecat cu oile la munte, crezand ca venise primavara. A pacalit-o floarea cu care nora venisa in mana. Ajunsa la munte la inceputul lui martie, Baba Dochia si-a dat jos toate cele noua cojoace ingreunate de ploi. Dar, din cauza frigului, a inghetat si s-a prefacut in stanci alaturi de oile sale. Aceasta legenda este strans legata de numele culmii Babele din masivul Bucegi.

Moartea Babei Dochia, in ziua de 9 martie, este considerate hotar intre iarna si primavara. Perioada cuprinsa între 1 si 9 martie reprezinta intervalul de timp in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a muri inspre renastere.

De asemenea, aspectul instabil al vremii din aceasta perioada este pus pe seama caracterului capricios al Babei Dochia.

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top