Connect with us
Mii de părinți cer să se oprească „fenomenul Brăila” din școli

Știri

Mii de părinți cer să se oprească „fenomenul Brăila” din școli

Mii de părinţi şi ONG-uri din toată ţara își doresc adoptarea de urgență a unor măsuri legale pentru a fi oprit „fenomenul Brăila”, un tip de excluziune care se practică din ce în ce mai des în școli.

În acest sens, părinții și ONG-urile au semnat o scrisoare deschisă adresată premierului, ministrului Educației și factorilor de decizie din Senat și Camera Deputaților.

În scrisoarea deschisă întocmită de „Human Catalyst”, o asociaţie non-guvernamentală pentru educaţie şi justiţie socială, este prezentat pe larg un fenomen care a cuprins şcoala românească şi care se manifestă mai ales în judeţul Brăila, respectiv interzicerea înscrierii în prima sesiune a examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat a elevilor cu rezultate slabe la învăţătură.

Pe baza unor date statistice adunate într-un studiu amplu, „Human Catalyst” susţine că în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ elevilor cu rezultate slabe la învăţătură le este interzis să se înscrie la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, pentru „a nu trage în jos” media şcolii respective şi, implicit, a judeţului.

Denumită „fenomenul Brăila”, această practică este confirmată şi de alte câteva zeci de ONG-uri din domeniul educaţiei, printre care Grupul de Iniţiativă Civică „Părinţii cer schimbarea” sau Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Citește și: O fetiţă din clasa a VI-a din Târgu Mureș a căzut de la etaj, la Şcoala Gimnazială nr. 7

Care vor ca problema să fie adusă public în atenţia premierului, ministrului Educaţiei şi preşedinţilor comisiilor de învăţământ şi pentru drepturile omului din Senat şi Camera Deputaţilor.

„Conform acestei cercetări, există dovezi că nota medie la Evaluarea Naţională este ridicată artificial de o prezenţă redusă a elevilor de clasa a VIII-a la testări, ca urmare a unei ‘selecţii’ impuse la nivel de clasă, management al şcolii sau inspectorat şcolar.

Cel mai reprezentativ exemplu în acest sens este ilustrat în cazul unităţilor de învăţământ din judeţul Brăila.

Citește și: Numai o treime din elevii de clasa a VIII-a a obținut note de trecere la simularea Evaluării Naționale: „Este un procent care nu ne mulțumește”
Deşi, aici, în 2016-2017 nota medie la evaluarea naţională a fost a doua cea mai mare din ţară (7,29), după municipiul Bucureşti (7,35), ponderea elevilor din clasa a VIII-a care nu au susţinut Evaluarea Naţională a fost cea mai crescută din România (36,5%), mai mult cu 3 procente faţă de anul şcolar anterior.

Conform mărturiilor existente, această situaţie rezultă în urma unei practici abuzive la nivel de sistem educaţional, prin care elevilor consideraţi slabi le este interzisă înscrierea la Evaluarea Naţională pentru a nu ‘trage în jos’ media pe şcoală / judeţ”, se arată în scrisoarea deschisă.

ONG-ul precizează că „Fenomenul Brăila” este practicat inclusiv la ciclul liceal, în cazul examenului de Bacalaureat şi solicită sancţionarea cadrelor didactice, directorilor sau inspectorilor şcolari care „împiedică accesul absolvenţilor la participarea la evaluări.

Și pun presiune pe unii elevi, în mod profund abuziv, pentru a crea o imagine favorabila falsă a şcolii sau a judeţului şi a promova o performanţă fabricată prin astfel de mijloace”.

1000 de copii din Brăila nu au fost lăsați să participe la Evaluarea Națională

Judeţul Brăila s-a clasat în 2017, înainte de contestaţii, la examenul de Evaluare Naţională, pentru al cincilea an consecutiv, pe primul loc la nivel naţional, cu o promovabilitate de peste 92%, aproape jumătate dintre absolvenţi obţinând medii între 8 şi 10.

De precizat este că, dintre cei peste 2.800 de elevi înscrişi la începutul anului şcolar 2017, aproximativ 1.000 nu au participat la Evaluarea Naţională.

Scrisoarea deschisă este semnată de 14.000 de părinţi care fac parte din Grupul de Iniţiativă Civică „Părinţii cer schimbarea”, de Grupul de Iniţiativă Civică „Geeks for Democracy”, care numără 12.000 de membri, de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

ANOSR – 98 de organizaţii studenţeşti din 17 centre universitare din România, Grupul de Iniţiativă al Tinerilor „Activişti pentru Echitate”, Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România şi multe alte ONG-uri din întreaga ţară.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top