Connect with us
Ministerul Educației este acuzat de discriminarea copiilor care nu au acces la școala online

Știri

Ministerul Educației este acuzat de discriminarea copiilor care nu au acces la școala online

Educația din țara noastră are cel puțin o problemă, iar decizia de a folosi școala online pentru continuarea cursurilor nu a îmbunătățit situația cu nimic. De fapt, Consiliul Național al Elevilor a cerut Ministerului Educației retragerea ordinului prin care participarea la cursurile online este obligatorie. Aceștia acuză Ministerul Educației de discriminare.

Ministerul Educației este acuzat de discriminarea copiilor care nu au acces la școala online

Avem mulți copii care nu au acces la tehnologie. În numele lor, Consiliul Național al Elevilor cere autorităților să își ceară scuze în mod public părinților și profesorilor care au fost excluși, discriminați prin această măsură. Avocatul Poporului cere de asemenea, lămuriri.

„Elevii au obligația de a participa la cursurile online, dar Ministerul nu asigură un cadrul legal care să permită achiziționarea infrastructurii pentru elevi și profesori, ceea ce e profund discriminatoriu”, susține Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat de presă citat de edupedu.ro.

Această reacție este un efect al declarațiilor Ministerului Educației prin care prezența la orele online este obligatorie. Profesorii trebuie să preia feedback de la părinți și elevi, iar părinții trebuie să îi ajute pe copii oferindu-le tehnologia necesară.

Această măsură are un profund caracter discriminatoriu, având în vedere faptul că, în România, sute de mii de copii trăiesc la limita subzistenței, neavând acces la facilități precum internet, infrastructură electronică etc. Până la momentul actual, Ministerul Educației și Cercetării a ignorat total nevoia elevilor de acces la educația online: nu am văzut o politică fermă pentru garantarea accesului. În timp ce state precum Republica Moldova, Italia, Noua Zeelanda au alocat resurse bugetare pentru a cumpăra dispozitive pentru elevii din comunități dezavantajate, la noi deși rectificarea bugetară permitea, MEC nu a cerut fonduri. Mai mult decât atât, acum se dorește introducerea obligativității pentru elevi la orele online, problema cu accesul nu mai reprezintă o prioritate pentru doamna ministru”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Avocatul Poporului a fost informat

Avocatul Poporului a fost de asemenea informat în privința acestei situații prin numeroase petiții și sesizări. Acesta cere Ministerului Educației clarificări privitoare la Ordinul nr.4135/2020 legat de predarea online. Mai mult, a întrebat Ministerul dacă deține cifrele reale ale situației copiilor fără acces la internet și cum intenționează să îi ajute.

Autoritățile au declarat că toți copiii vor primi cursurile chiar dacă va fi nevoie de planuri de recuperare. Totul se va rezolva după ieșirea din starea de urgență. Anul nu va îngheța pentru elevii din clasele terminale și elevii își vor da examenele în iulie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top