Connect with us
Ministrul Sănătății ia prima decizie în scandalul transplantului pulmonar

Știri

Ministrul Sănătății ia prima măsură în scandalul transplantului pulmonar

Ministrul Sănătății ia prima măsură importantă în scandalul transplantului pulmonar, care a izbucnit zilele trecute în presa centrală.

Vlad Voiculescu anunță că o comisie de la patru centre europene vor veni în România în luna decembrie pentru verificarea acreditărilor de transplant.

„Cu siguranţă, dorim transplant de plămân în România, dar, dacă avem îndoieli asupra siguranţei pacientului, nu facem. Nu de bani a fost vorba. Veţi vedea despre ce este vorba în acreditările centrelor din România. Orice problemă poate fi rezolvată, poate fi îmbunătăţită. Ungaria s-a pregătit zece ani pentru transplant de plămâni. Acolo se face transplant de plămâni. A pregătit oameni, infrastructură, dar trimit încă 60 la sută din pacienţi la Viena. Şapte ţări din regiune trimit încă pacienţi la AKH, la Viena. Nu cred că orgoliul profesional şi pretenţiile politice trebuie să primeze în faţa siguranţei pacientului. De aceea, experţii din patru centre majore din Europa vor veni la Bucureşti în 8-9 decembrie”, susține Voiculescu, conform news.ro.

Despre acordul cu Eurotransplant

„Este un acord semnat de Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant, care dă garanţia că pacienţii români sunt transplantaţi acolo unde este nevoie, vorbim în special de transplantul de plămâni, care se face de câţiva ani buni în centre din Europa, fiind peste 20 de pacienţi care au profitat de asta. Prin acest acord ne asigurăm că acele organe care nu pot fi transplantate în România vor fi transmise acolo unde pot ajuta oameni”, a adăugat Voiculescu.

„De îndată ce ne vom asigura că acreditarea a fost făcută în condiţii bune (o acreditare se poate face pentru orice procedură medicală dacă în comisie ai experţi cu experinţă în acea procedură), dar au lipsit chestiuni flagrante. (…) O veste bună, la Sfânta Maria, este aceea că au existat discuţii cu doctorul Igor Tudorache de la Hanovra.

CITESTE SI: Protest la Ministerul Sănătății. Ce revendicări au sindicaliștii

Ne dorim ca astfel de oameni ca dânsul să se întoarcă în ţară. ANT nu ştie cine îi decontează transportul medicului, dacă se întoarce în ţară cu familia, dacă va fi un contract de prestări servicii, dar omul are un serviciu la Clinca din Hanovra. Nu ştiu acum a fost acreditat un centru de transplant pulmonar în care nu lucrează full time un expert permanent penru transplant’, a mai spus Voiculescu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top