Connect with us
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Fiecare spital judeţean de urgenţă va avea un centru pentru tratarea acidentelor vasculare cerebrale

Știri

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Fiecare spital judeţean de urgenţă va avea un centru pentru tratarea acidentelor vasculare cerebrale

Noi schimbări în lumea medicală! Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri că de la 1 ianuarie 2019 fiecare spital judeţean de urgenţă va avea un centru în care să fie trataţi pacienţii cu accident vascular cerebral.

„Partea de neurologie afectează cel mai mult calitatea vieţii unor pacienţi post traumatic, adică accidente vasculare şi alte diagnostice. În primul rând ne gândeam să definim foarte clar recuperarea neurologică.

Dorim să înfiinţăm aceste centre de „stroke” în fiecare spital judeţean, deja avem aceste 11 centre, dar pentru a le putea pune în funcţiune pe toate cele 41 pe care ni le dorim, medicii se vor pregăti la Bucureşti, într-un centru de pregătire, vom aloca resurse pentru asta.

Acest program naţional sper eu că va începe să funcţioneze din plin de la 1 ianuarie. Încercăm să punem pe hârtie o colaborare foste bună între unităţile de primiri urgenţe, servicii de ambulanţă, SMURD, astfel încât pacientul să ajungă în timp util, în 3 ore, să putem să-i

facem această tromboliză”, a afirmat Pintea la deschiderea celei de-a opta ediţii a Cursului European de Neuroreabilitate – RoNeuro Brain Days, care se desfăşoară la Eforie Nord.

Ce domeniu din România este insuficient dezvoltat

Ea a adăugat că în România neurologia este un domeniu încă insuficient dezvoltat, „cu toate că avem vârfuri din punct de vedere profesional”.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Grasu a menţionat că, în prezent, România are tot ce îi trebuie din punct de vedere al infrastructurii pentru ca toate cele 41 de centre să înceapă activitatea.

„Bolile neurologice şi, în special, accidentul vascular cerebral sunt în topul afecţiunilor care produc moarte sau dizabilităţi în România. Accidentul vascular ischemic este unul dintre cei mai mari producători de dizabilitate, mai mult de jumătate din pacienţii cu un accident vascular ischemic pleacă acasă cu măcar o dizabilitate.

Citește și: VEȘTI bune pentru pacienți. Anunț de ultimă oră făcut de Ministrul Sănătății

Tot ce ne mai trebuie este o repartizare bugetară pentru cheltuielile legate de medicamente şi de materiale sanitare necesare acestui program de combatere a efectelor „stroke”-ului.

În mod cert, vom câştiga ani de viţă, vom câştiga ani de viaţă de calitate şi în mod cert vom face economii importante pentru bugetul României, nu doar pentru bugetul Ministerul Sănătăţii”, a arătat secretarul de stat.

În altă ordine de idei, Cristian Grasu a anunţat că Ministerul Sănătăţii pregăteşte o centralizare a capacităţilor româneşti în ceea ce priveşte centrele de reabilitare, de recuperare, de balneo-terapie.

„La acest capitol stăm destul de bine şi cu un efort minim am putea obţine rezultate extraordinare şi în acelaşi timp am putea ajuta România să îşi îmbunătăţească rata turismului”, a precizat el.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top