Codul rutier ar putea suferi câteva modificări pe care toți șoferii din România trebuie să le cunoască. Deocamdată nu este nimic sigur. La Senat a fost depus un proiect de lege care prevede ca măsura anulării permisului de conducere în urma săvârșirii unor infracțiuni pe legislația rutieră, să poată fi dispusă numai pentru categoria vehiculului cu care a fost comisă infracțiunea respectivă.
Aceste modificări la Codul Rutier fac obiectul unui proiect de lege care a fost depus la Senat. Inițiatorul proiectului este senatorul PMP de Maramureș, Severica-Rodica Covaciu.
Concret, proiectul prevede ca infracțiunile rutiere să fie diferențiate în funcție de tipul de autovehicul. Cu alte cuvinte, dacă un șofer de mașină mică, accidentează un pieton care traversează strada, el poate conduce în continuare, dar nu o mașină mică, ci un alt timp de autovehicul. Astfel că, rănirea sau uciderea unei persoane într-un accident rutier nu va atrage cu sine automat interzicerea dreptului șoferului de a se mai urca la volan. El nu va mai avea voie să se urce la volanul tipului de autovehicul cu care a comis accidentul.
Conform legii actuale, permisul este anulat dacă titularul a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.
La aceasta se adaugă și alte categorii de infracțiuni, precum circulația cu numere de înmatricularea false, obținerea frauduloasă a permisului și multe altele.
Proiectul inițiat de către senatorul PMP prevede ca anularea permisului să fie dispusă numai pentru categoria de permis în exercitarea căreia a fost comisă fapta.
„Conducătorul auto (…) care a săvârşit o infracţiune la regimul rutier în timp ce conducea o motocicletă, poate în virtutea dreptului conferit de deţinerea permisului de conducere categoria C sau D, este angajat în calitate de conducător auto. Prin anularea tuturor categoriilor de permis, acesta îi poate pierde locul de muncă, ceea ce constituie un risc crescut de recidivă”, se arată în proiectul inițiat de senatorul PMP.
Acest site foloseste cookies.
Read More